%
spots
Oost vs. West: Waar kun je borrelen in een bijzonder gebouw?

oost vs. west

Oost vs. West: Waar kun je borrelen in een bijzonder gebouw?

Het Badhuis of toch Remise47?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Voor deze editie hebben we twee bijzondere gebouwen uitgezocht waar je lekker kunt borrelen.

Het Badhuis vs. Remise47

Wat is er zo bijzonder aan deze plek?

Oost: Het Badhuis aan het Javaplein opende in 1942 haar deuren en was daarmee één van de laatste badhuizen die in Amsterdam gebouwd werd. Al snel werd het een centrale ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Voor een dubbeltje mocht je tien minuten douchen. Alleen, toen in de jaren zeventig steeds meer mensen thuis een douche kregen, liep het aantal bezoekers sterk terug. In 1982 sloot het Badhuis en verloor het voorgoed die functie. Daarna heeft het gebouw onder andere dienst gedaan als Hindoetempel en kringloopwinkel, voordat het begin jaren negentig zijn bestemming als horecagelegenheid kreeg. Na vele wisselingen van eigenaar en naam, heeft het Badhuis nu ook zijn oude naam weer terug.

West: Deze voormalige tramremise maakt sinds een tijdje onderdeel uit van één van de hipste plekken van Amsterdam-West. Al wilden we eigenlijk een bezoekje brengen aan het naastgelegen café Halte 3, waarvandaan je de oude rails nog beter kunt zien. Ware het niet dat die plek binnenkort dicht gaat om te verbouwen. Daar heeft niemand natuurlijk iets aan. Hoe dan ook: de plek waar ooit de eerste elektrische trams in Amsterdam werden onderhouden heeft een nieuw leven gekregen. Het rijksmonument gebouwd tussen 1902 en 1928 heet nu De Hallen en herbergt een gelijknamig hotel, waarvan Remise47 als het ware de lobby is. Maar gewoon voor iedereen toegankelijk natuurlijk.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Hoe is de sfeer?

Oost: Ondanks dat het Badhuis midden op het Javaplein is gesitueerd, is de sfeer hier gemoedelijk. Al kan dat ook komen door de oudere mensen die we hier op het terras treffen, dan beweeg je je automatisch toch wat rustiger voort. Het fijne is dat je echt kunt kiezen waar je zin in hebt: zoek je een anoniem hoekje op de veranda op of zit je met je vrienden aan een van de biertafels op het grote terras?

West: Net als bij ieder hotelrestaurant voelt de sfeer een beetje chic aan. Dat kan ook komen door het personeel, dat ons net iets te opgeprikt behandelt. We zijn hier wel gewoon in Amsterdam hoor, doe maar normaal. Het terras daarentegen is erg gezellig en staat vol groen, waardoor weer allerlei intieme hoekjes zijn gecreëerd. Ook leuk: de picknicktafels afgewisseld met bistrotafeltjes.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Wat valt er te borrelen?

Oost: Op de bistrotafeltjes staat een menukaartje met wat dranken en spijzen erop, maar geen prijzen. Dat vinden we wel een kleine beetje klantonvriendelijk. We gaan voor het brood met aïoli en de geitenkaaskroketjes. Verder is er nog brood met olijventapende of humus, bitterballen, kaasstengels, vegetarische mini-loempia’s en een mix van bittergarnituur. De ober die de happen serveert laat lachend weten dat we heel wat van plan zijn en prompt zien we de enorme homp brood, in sneeën verdeeld. ‘Geen idee dat het zoveel zou zijn’, roepen we verschrikt uit. ‘Je bent een aardig iemand, dan geef ik altijd wat extra’, lacht hij terug. Verder houden we het bij non-alcoholisch, want daar bieden ze fijne opties voor aan: biologische shakes met onder andere ananas en kokos en vlierbloesemlimonade. Maar wij gaan voor een lekkere gingerbeer, daar knapt een mens van op. Het brood blijkt uiteindelijk maar 3,25 euro te kosten en de kaaskroketjes 5,50.

West: The usual suspects en een vreemde eend in de bijt: bitterballen, ‘crushi’ (op de kaart vermeld als krokante warme sushi, maar we durfden het niet aan), kaasstengels, blokjes oude Beemsterkaas en een borrelplank met daarop eerdergenoemde ‘bites’ met ook crunchy chicken, brood met hummus en gemengde noten. Wel jammer is dat het allemaal behoorlijk aan de prijs is: de nootjes kun je los bestellen voor vier euro, maar de rest van de happen begint bij acht euro. Wij gaan voor de bitterballen (8 stuks voor 8 euro) en de blokjes kaas met Amsterdams zuur (7 euro). Als verfrissend drankje kiezen we een appelcider. Lekker!

Oost

Oost

West

West

Verder nog iets opvallends?

Oost: Het is een opvallend gebouw, zowel van buiten als van binnen. De zuilen en bogen impliceren dat hier ooit iets bijzonders te beleven viel. Verder kun je eigenlijk op geen enkele manier ondervinden dat het ooit écht een badhuis was. Om dat zeker te weten dalen we af in de catacomben op zoek naar de toiletten, maar ook die zijn vrij doorsnee. Of het moeten de hamam-grijsblauwe muren zijn en de witzwarte tegelvloer, die toch wel degelijk een zweempje ‘doucheruimte’ hebben.

West: Ga je hierheen en zit je buiten: geloof ons en loop even naar binnen. De lobby van Hotel de Hallen is superstijlvol ingericht en je waant je zo in een designhotel in New York. Maar ook de rest van Remise47 is om over naar huis te schrijven. Check vooral ook even de rood betegelde ruimte waar je kunt eten (en waarvan de gehele wand naar buiten toe open kan) en de entree aan de rechterzijde, ingericht met allerlei vintage oranje spullen. Geen idee of en hoe vaak dit wisselt, maar neem eens een kijkje.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

West

West

Conclusie

Het terras van Remise47 is behoorlijk idyllisch, maar op ieder ander terrein wint Het Badhuis met vlag en wimpel. Zeker als de bediening je extra geeft, gewoon omdat ze je aardig vinden. Hier komen we zeker terug, en dat zou jij ook moeten doen!

Oost wint.

Wat vind jij?