%
spots
Oost vs. West: Waar krijg je de beste boozy brunch?

oost vs. west

Oost vs. West: Waar krijg je de beste boozy brunch?

Gs of toch Staring at Jacob?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie trekken we ons zondagse kloffie aan en gaan we buiten de deur brunchen – de boozy variant, welteverstaan.

Gs vs. Staring at Jacob

Hoe is de sfeer?

Oost: Het is hier zeer relaxed, maar niet té. De flinke bas van de rustige hiphop die wordt gedraaid voorkomt dat je in slaap zou sukkelen boven je bord roerei, mocht de afgelopen nacht te kort gebleken zijn. Het publiek dat hier komt is heel divers, van hipsters tot jonge gezinnetjes. Opvallend veel mensen dragen een joggingbroek. Dit is een plek waar je je thuis voelt.

West: We hebben geluk dat er net buiten een tafeltje vrij is én dat we kunnen genieten van een aangenaam zomers temperatuurtje, want binnen is het druk en behoorlijk rumoerig. Wel zien we een gezellige houten vloer en dito tafels, en vrolijke gele stapelstoeltjes. Direct valt op dat het publiek dat hier komt ongelooflijk internationaal is. We horen zelfs meer mensen Engels (of Portugees of Frans) praten dan Nederlands. En ook het personeel komt overal vandaan: van Japan en Italië tot zelfs New York.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Wanneer kun je er terecht?

Oost: Gs aan de Linnaeusstraat 88 is alleen open op vrijdag, zaterdag en zondag. Van tevoren reserveren is aan te raden, want Gs is een populaire tent. Op de bonnefooi aan komen waaien kan, maar dan loop je kans dat het vol zit. Wel mooi is dat je hier van tien uur ‘s ochtends tot maar liefst half vijf ‘s middags terecht kunt. Goed nieuws, want is dat niet juist het fijnste aan brunchen? Dat het kan zijn wat je wil dat het is? Van een efficiënt vroege maaltijd tot een heerlijke lome middaginvulling.

West: Staring at Jacob aan de Jacob van Lennepkade 215 is de hele week geopend, van tien (zaterdag en zondag) of elf uur tot vijf uur ‘s middags. Binnen is volop plek en buiten ook, dankzij het terras rondom de hoek waar het restaurant zich bevindt.

Oost

Oost

West

West

Hoe zit het met de brunch?

Oost: Op het menu (ludiek op een echte lp geplakt) staat alles wat je tijdens een brunch wil hebben: van eitjes op alle mogelijke manieren bereid vergezeld van allerlei soorten sides tot een wafel-hamburger met crispy chicken en American pancakes. Wij gaan voor een klassieke combi: gepocheerde ei op toast met bonen, bacon en avocado. De eitjes blijken tot perfectie gegaard, de bacon is lekker krokant en de avocado is precies rijp. Het is dan geen ingewikkeld gerecht, maar hier valt zeker niets op aan te merken. Eet smakelijk!

West: We hebben moeite met kiezen! Naast de wat meer traditionele brunchgerechten tref je hier bijzondere opties. Wat dacht je van ribbetjes gemarineerd in rumcola of maïstaco’s met gefrituurde vis? We besluiten te gaan voor Miso Horny: wilde zalm, gepocheerde ei, paksoi, edamame met sobanoedels, getoast nori-zeewier en snijboon in miso-bouillon. Een mond vol, je zou er wild van worden. In de praktijk worden we dat niet hélemaal. Het bord ziet er werkelijk prachtig uit, maar afgezien van de zalm mist het iets wat smaak en dat is jammer. (Onze tafelgenoot ging trouwens voor de ribs en van de daarbij horende ‘corn & pickled jalapeno biscuit’ raakten wij totaal van de wijs: wat ongelooflijk lekker!)

Oost

Oost

West

West

En niet te vergeten: de booze?

Oost: Handenwrijvend wachtten we op onze slutty bloody mary: met een oester erbovenop – tot de bediening kwam mededelen dat de oesters op waren. Helaas. Dan maar een gewone. Die was zeker boozy en een tikkeltje aan de sterke kant naar onze smaak, maar gezelliger werden we er wel op.

West: Ook hier drink je natuurlijk bloody mary’s. (Zijn die niet gewoon heel gezond eigenlijk, met dat tomatensap?) Op de kaart vind je echter ook een tiental andere cocktails, zoals een origineel Britse met Pimm’s. Maar natuurlijk drink je hier ook een dark ‘n stormy en gintonics. Wij besluiten een tikkeltje ordinair drankje te kiezen om de naam van ons bestelde gerecht eer aan te doen: de Jacob’s bellini met prosecco, vlierbloesemsiroop en munt.

Oost

Oost

West

West

Conclusie

Allereerst wordt het ons duidelijk dat buiten de deur brunchen écht alleen bedoeld is voor als je lekker in je tijd zit. Bij beide tenten was het namelijk best even wachten geblazen op ons eten.

Het is moeilijk kiezen, allebei de tenten hebben zo hun eigen sfeer en charme. Beiden zijn het waard om een vrij middagje aan op te offeren, als we eerlijk moeten zijn. Een mens kan nooit genoeg brunchen, toch? Maar er kan maar één winnaar zijn en dat is uiteindelijk toch Gs. Het is niet voor niets dat deze tent al op verschillende locaties in Amsterdam te vinden is, waaronder dus in Oost.

Oost wint.

Wat vind jij?