%
spots
Oost vs. West: Waar eet je de lekkerste falafel?

oost vs. west

Oost vs. West: Waar eet je de lekkerste falafel?

Sonny’s Falafel of toch Bar Kauffman?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie gaan we een poging doen de lekkerste falafel te vinden.

Sonny’s Falafel vs. Bar Kauffman

Falafel dus. Kun je nog een beetje kiezen?

Oost: Laten we meteen bekennen: we hebben het begrip ‘Oost’ in dit geval een beetje ruim genomen. We zitten namelijk hartje De Pijp aan de Eerste van der Helststraat 43. Daar zit namelijk Sonny en Sonny zegt het zelf al op zijn website: hij serveert ‘the best falafel and vegetarian food in Amsterdam’. Aan de wand hangt zelfs een gekopieerd krantenartikel waarin Singha (want zo heet Sonny echt) zijn levensverhaal vertelt – min of meer dan. De Indiër kwam ooit bij de tent in dienst en toen hij na drie jaar de kans kreeg de toko over te nemen, twijfelde hij geen moment. Sindsdien is hij naar eigen zeggen de beste plek waar je terecht kunt voor deze Israëlische lekkernij (en nee het geheime recept van zijn falafel vertelt hij niet). Singha is er zelfs eens mee in een Joodse documentaire geweest en sindsdien komen de mensen van heinde en verre, vertelt hij trots.

West: Ontdek falafel zoals je het nog nooit hebt geproefd, belooft de Iraanse chefkok van Bar Kauffman (aan de aanReinier Claeszenstraat 4) ons als we ze van tevoren googelen. Daar gaan we even goed voor zitten! Op de kaart vinden we geen standaard broodje falafel, maar vier iets meer aangeklede versies: met mango, feta, groene chili of biologische merguez-worst. Die laatste klinkt zeker lekker, maar we besluiten voor de falafel & feta te gaan. Falafel is nu eenmaal een van de meest populaire vegetarische versnaperingen en dat willen we graag in ere houden. Overigens kun je met verschillende toppings ook zelf je broodje samenstellen.

IMG_6527

Oost

West

West

En, hoe smaakt-ie?

Oost: We bestellen een pita falafel en krijgen hem opengevouwen aangereikt van Sonny/Singha. Voor ons de bar met allerlei toppings die we vrij mogen toevoegen. Wat een feestje! De Indiase eigenaar licht nog even toe wat echt héél heet is en wat we misschien moeten laten staan. Als we tussendoor vertellen hoe zeer we van Indiaas eten houden, wijst hij ook nog even het bakje met de Indiase peulvruchtensalade aan. Multi-culti pitabroodje wordt dit! Omdat we ons moeilijk konden inhouden is de smaak iets wat eclectisch en niet heel fotogeniek, maar erg lekker. De falafel in het bijzonder is een beetje grof van textuur en heeft een lekkere, licht-krokante bite.

West: Voor ons ligt een grote, geroosterde pita vol met lekkers. We spotten al verschillende soorten sla, of is dat spinazie? Gezond hoor. Naast de feta-kaas proeven we ook een tapenade van olijven en zongedroogde tomaat. Aan verschillende soorten smaken geen tekort. We vergeten zelfs bijna de sauzen te proeven die op tafel staan: knoflook en een pittige rode. De falafel zelf is opvallend niet-vet. Je zou bijna vergeten dat de balletjes toch echt uit de frituur komen. De textuur is zacht en fijn. Prima in orde dit.

Oké, dat was het droogje. Hoe zit het met het natje?

Oost: Geen alcohol. Wel alle soorten frisdrank, Red Bull, (voorverpakte) tropische fruitsapjes en nog exotischer: gingerbeer en zelfs tamarindesap. Omdat we hier zijn voor de falafel en niet om drankjes te proeven waarvan we geen enkel idee hebben hoe het smaakt (of wat het überhaupt is) slaan we die even over.

West: Nou, dat hoef je hier geen twee keer te vragen. Voor ons ligt een menukaart met daarop maar liefst 28 verschillende soorten bier – de meeste daarvan speciaalbiertjes. De zelfbenoemde bier-sommelier Robin (we zoeken samen nog op of er een eigen woord voor bestaat, maar bij gebrek daarvan verzinnen we gewoon deze benaming) is trots op de verzameling die hij bij elkaar koos. Eigenlijk gaat alle bier goed bij falafel, vertelt hij: ‘Maar kies je voor de zoete mango-variant dan is een bitter biertje wel lekker. Bij de merguez past juist weer iets vollers, zoals een IPA.’

Oost

Oost

West

West

Is het er leuk zitten?

Oost: We zitten aan de terrassenstrip van de Eerste van der Helststraat midden in De Pijp: natuurlijk is het hier beregezellig. Nu is Sonny’s terrasje (deels overdekt) niet direct de plek waar je je hele avond gaat doorbrengen, maar het is een prima opstapje naar een volgende tent. Binnen vind je draadstalen krukjes. Eenvoudig doch praktisch.

West: Heel. Bij lekker weer pak je op het terrasje precies de zon mee, want die valt door het parkje dat voor Bar Kauffman ligt, nèt tussen twee gebouwen door. Wil je hipsterbingo spelen, dan zit je hier goed. Los van de al behoorlijk Berlijnesque naam spotten we in willekeurige volgorde: een barman met knot, schoolstoeltjes, emaille borden en hangende planten. Wij keuren het goed.

Oost

Oost

West

West

Conclusie

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, dat weten wij ook wel. Eigenlijk moet je gewoon alle twee deze falafeltenten eens bezoeken. Als we dan toch moeten kiezen (en dat moeten we, want anders zou jij als lezer er nu wel heel bekaaid vanaf komen) gaan we voor Bar Kauffman. Met pijn in ons hart, want Sonny is echt te gek. We hebben weinig mensen zo vol liefde over falafel horen praten, en dan komt het gerecht nog niet eens uit zijn eigen vaderland. Bij Bar Kauffman is het gewoon een stuk gezellig zitten en ook rustiger, zo in een zijstraat van de De Clercqstraat. En laten we eerlijk wezen: als je buiten de deur eet is het ook wel zo fijn om eens niet zelf je eten te hoeven pakken.

West wint.

Wat vind jij?