%
spots
Oost vs. West: Waar drink je het leukst koffie?

oost vs. west

Oost vs. West: Waar drink je het leukst koffie?

Rum Baba vs. Lot Sixty One

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie vergelijken we dé koffiezaken van oost en west, die ook nog eens allebei hun eigen koffie roosteren.

Rum Baba vs. Lot 61

Oost: Even krijgen het idee alsof we op de set van Sesamstraat beland zijn: Rum Baba is opgeleukt met felle kleuren: de vloer is turquoise gesausd, de muren afwisselen wit en geel en met een vrolijke muurschildering her en der. Dat werkt verfrissend: Rum Baba is niet your everyday hipsterzaak. Hoewel het meubilair industrieel oogt, voelt deze plek heel warm aan. Met veel ramen is het fijn naar buiten staren en de felle vloer lijkt een extra dementie aan de zaak toe te voegen. Sterker nog: ik wil het ook!

West: Lot Sixty One is net als Rum Baba gevestigd in een hoekpand, en dat betekent veel daglicht (fijn!). De zaak is wel een slag kleiner: je kunt er niet even relaxed aan een tafeltje zitten want a) er zijn maar tien barkrukken en b) die zijn meestal allemaal bezet. Dan nog over de inrichting: de zaak oogt fris, hip en industrieel met hoge stellingkasten, witte tegels en het gebruik van robuust hout. Lot Sixty One is opgedeeld in twee verdiepingen. In de kleine koffiebar bestel je je koffie, loop je de trap af, dan kom je op de plek waar de koffie geroosterd wordt. Daar vind je nog een paar zitplaatsen.

bestand_000-4

bestand_000-3

Staat bekend om?

Oost: Bij Rum Baba Bakery & Roastery (de naam zegt het al) wordt de koffie zelf gebrand op een 12-kg Probat. Daarnaast worden hier ook alle taartjes en thee van het eigen label Monkey Chief Tea geproduceerd. Alles in huis, dus. Dat bakken en roasten wordt trouwens niet meer in Rum Baba zelf gedaan, maar in een pand op steenworp afstand. Leuk feitje: eigenaar Jeroen begon voor Rum Baba met zaak Coffee Bru op het Beukenplein: deze tent is te herkennen aan haar opvallende gele vloer.

West: Lot Sixty One staat bekend om de waanzinnige espresso die er gezet wordt en inderdaad, die espresso is elke euro waard (twee, om precies te zijn – voor een dubbele). Bij Lot Sixty One wordt er alleen met dubbele shots gewerkt.

bestand_003-2

bestand_003-1

Wat betaal je?

Oost: Espresso (2,30 euro), Americano (2,50 euro), filter (3 euro), flat white (3,20 euro), cappuccino (2,70 euro) en latte (2,70 euro). Voor thee betaal je 2,60 euro, sapjes en limonades kosten ongeveer drie euro en verder verkopen ze warme chocolademelk (2,80 euro), chai latte (3 euro) en ontbijtjes, broodjes, cake en toasties (ongeveer vijf euro).

West: Een espresso en een Batch Brew Filter kost twee euro, een macchiato/piccolo/flat white/cappuccino/latte & thee drie euro, een V60 Filter vier euro. Verder serveren ze nog snacks: een croissantje of koek kost 1 euro 50, healthy chocolate balls 2,50 euro, en een stukje bananenbrood, cake of brownie 3,50 euro.

bestand_006-2

bestand_001-1

Is het gezellig?

Oost: En of! Rum Baba is wat gezelligheid betreft een soort verlengde van je woonkamer: je vindt er veel studenten, freelancers en dagjesmensen die vooral geen haast hebben. Daar is Rum Baba dan ook bijzonder geschikt voor: er is genoeg plek. De grote lange tafel wordt voornamelijk bevolkt door mensen met laptops. Daarnaast heeft Rum Baba ontbijt, lunch, snacks en bijzonder lekkere koffie op de kaart. Dé essentiële elementen voor een dag, als je het ons vraagt.

West: Wie Lot Sixty One op internet opzoekt, zal in de rechtercolumn van Google zien dat de meeste bezoekers gemiddeld 15 tot 45 minuten hier doorbrengen. Dat is dan ook niet zo gek: bij Lot Sixty One haal je verrukkelijke koffie to-go, maar even rustig zitten en bijkletsen zit er niet in. De zomer is een uitzondering op de regel: dan is het goed toeven op één van de bankjes voor de zaak. Maar ook daarvoor geldt: opgestaan is plaats vergaan.

bestand_001-2

bestand_000-5

Conclusie

Oost wint: Rum Baba is het omfietsen waard voor een gezellige koffiedate.

Wat vind jij?