%
spots
Oost vs. West: Op welk terras valt het meeste te zien?

oost vs. west

Oost vs. West: Op welk terras valt het meeste te zien?

Bar Bukowski of toch Brandstof?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie trotseren we uitlaatgassen en tramgeklingel en kijken we op welk terras je het beste kunt neerstrijken om lekker om je heen te kunnen kijken.

Bar Bukowski vs. Brandstof

Hoe zit je er?

Oost: Het sfeertje hier is cool en relaxed. Het personeel is vriendelijk en staat snel voor je neus, maar wacht wel precies lang genoeg zodat je kunt kiezen of je een van de speciaalbiertjes neemt, een gintonic of een frisdrank met dennebossmaak? Die laatste slaan we even over, maar komen we zeker een keer voor terug. Grote duim omhoog ook voor de Big Tom die je hier kunt drinken: een pittig gemixt tomatensapje. De flammkuchen is trouwens ook niet te missen. Wist je trouwens dat Bar Bukowski (Oosterpark 10) pas ruim twee jaar open is? Deze plek is al zo ingeburgerd dat het lijkt alsof we nooit anders hebben gedaan dan hier naast het Oosterpark vertoeven.

West: We strijken hier neer rond zes uur ‘s middags. Vergeet bij mooi weer niet je zonnebril mee te nemen, want je kunt hier letterlijk de hele dag in de zon zitten. Sowieso is Brandstof (Marnixstraat 341) een geliefde plek om neer te strijken, maar aan het eind van een dag (hard werken) al helemaal. Wat opvalt: de tafeltjes vooraan zijn steevast bezet. Het lijkt er dus echt op dat het immer wisselende uitzicht van mensen die onderweg zijn inderdaad een van de sterke punten is van dit terras. Allergisch voor uitlaatgassen moet je alleen niet zijn. Niet alleen komen er continu auto’s en bussen langs (en trams, maar die stinken in ieder geval niet), Brandstof ligt ook nog eens naast een stoplicht waar de hele boel zo nu en dan even lekker stationair staat te draaien.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Wat valt er allemaal te zien?

Oost: Je zit hier op de kruising van het Oosterpark met de Beukenweg en de Eerste Oosterparkstraat. Laten ze aan de zijde bij de Beukenweg nu net aan de weg aan het werk zijn, dus daar is het verkeer iets wat gestremd en dus rustiger. Niet erg, al zijn we voor deze zoektocht natuurlijk juist op zoek naar wat commotie. We zijn rond een uur of half zes neergestreken bij Bar Bukowski (er was buiten gelukkig nog net een tafeltje vrij), maar van een spits valt niet veel te merken. Misschien zijn mensen al eerder naar huis gegaan van hun werk vanwege het hete zomerweer? Zo nu en dan komen er fietsers voorbij en vooral ook wat scooters, maar echt ontzettend veel heb je hier niet te zien. Dan stopt er een vuurrode vintage sportwagen voor het verkeerslicht voor onze neus. Erin zit een handvol jolige studenten in pak. Even later volgt nog een verlengde Amerikaanse pooierbak. Geen idee of de twee verband met elkaar houden, maar voor nu is het een prima vangst.

West: Een oneindige stroom van mensen, fietsen, auto’s, openbaar vervoer en alle andere voertuigen die je maar kunt bedenken. Tot bierfietsen aan toe. Aangezien deze kruising van de Rozengracht en de Marnixstraat (allebei straten die alleen al druk genoeg zijn) een belangrijke verkeersader vormt voor alle wijken verderop, zie je een enorme diversiteit aan mensen langskomen. Van een stuntelende Sikh-familie op huurfietsen tot ontelbaar veel Deliveroo- en Foodora-bezorgers. Iedere paar minuten springt er wel een verkeerslicht op groen en komt er weer een colonne fietsers wat, op weg naar huis (of ook naar een fijne borrel). Wat dat betreft kun je hier prima alleen zitten, er valt genoeg te zien.

Oost

Oost

West

West

Wie komen er?

Oost: Het crème de la crème van hip Amsterdam, maar we spotten ook best wat oudere mensen en andere bewoners uit deze buurt. Wie je ook bent of wat je ook doet, hier val je niet snel uit de toon. En, het zal aan de naam liggen (Bar Bukowski is vernoemd naar de schrijver), het lijkt alsof hier opvallend veel creatieve personen komen. Van freelance journalisten tot kunstenaars die even ‘inspiratie’ komen zoeken in een goede kop koffie of een lekkere cocktail. Kom hier ook gerust in je eentje. De keren dat wij hier op het terras hebben gezeten zijn ons meermaals sappige gesprekken te oren gekomen, zoals deze keer een vrouw die afkeurend aan een vriendin vertelde over het losbandige seks-en-drugs-leven van een andere vriendin, en dat die zo nooit een goede moeder kon zijn. Een vleugje rock ‘n roll op dit terras, ladies en gentlemen!

West: Behoorlijk wat mooie en hippe mensen. Hier en daar een stelletje, maar vooral vrienden en vriendinnen die van een wijntje of biertje genieten. Al spotten we ook genoeg gintonics – op welk terras is dit eigenlijk géén heimelijk favoriet drankje tegenwoordig? Hoewel Brandstof toch vlak naast het centrum ligt en niet ver van het altijd drukbezochte Anne Frankhuis, treffen we er vrijwel geen buitenlandse toeristen aan. En dat is best bijzonder te noemen. Misschien verkiezen ze idyllisch aan de gracht gelegen cafétjes boven een aan een druk kruispunt gelegen tent. Op zich niet heel vreemd. Soms vragen wij het ons ook af waarom het hier zo populair blijft, hoewel het er altijd fijn toeven is. Zeker rond borreltijd blijft een tafeltje nooit lang leeg. Oh en van horen zeggen weten we dat hier regelmatig een BN’er te spotten te valt.

Oost

Oost

West

West

Conclusie

Beide plekken hebben zich allang bewezen al fijne bar, zowel buiten als binnen. Als het gaat om wat er te zien valt, gaan we echter toch voor Brandstof. Niet alleen vallen er meer aapjes te kijken, het terras is ook groter – en daarmee de kans dat je een tafeltje scoort.

West wint.

Wat vind jij?