%
spots
Oost vs. West: De gezelligste markt?

oost vs. west

Oost vs. West: De gezelligste markt?

Dappermarkt vs. Ten Katemarkt

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie vergelijken we dé volksmarkten van oost en west. Welke is écht het omrijden waard?

Dappermarkt vs. Ten Kate Markt

Is het gezellig?

Oost: Het is een uur of twee op een zonnige zaterdagmiddag. De zoete geur van poffertjes stijgt op vanaf Ome Tom’s poffertjeskraam op de hoek van de Wijttenbachstraat. Een geliefde spot op de Dappermarkt: bij Ome Tom haal je nog poffers voor 2 euro vijftig en een koffie voor een eurootje. Het is een komen en gaan van mensen die sjouwen met uit de kluiten gewassen boodschappentassen, op zoek naar de beste koopjes. De enorme hoeveelheid kramen (250, om precies te zijn) biedt voor ieder wat wils en dat trekt een divers en multicultureel publiek aan. Dat zie je terug in de de kramen én op straat. De canta’s staan keurig voor de Kruidvat geparkeerd en vanuit de kraam van de Worstvrouw (overheerlijke Surinaamse worst van runderpens) wordt opzwepende reggae gedraaid. Dat werkt behoorlijk sfeerverhogend, kan ik je vertellen.

West: De Ten Katemarkt is tijdelijk verplaatst naar de andere kant van de straat en dat is wat betreft gezelligheid even wennen. Toch heeft het ook voordelen: de terrassen van café Bax en Panache bieden een heerlijk uitzicht op de markt in haar huidige vorm. De markt is gemoedelijk druk, zo op zaterdagmiddag. De marktkooplui schreeuwen de longen uit het lijf (‘pruimen voor een prikkie, wie maakt me los!’), de ondernemers grappen onderling met de buren en noemen klanten bij de naam (‘Hee Gerard, mag je hond weer een plakkie worst of is-ie nog aan de lijn?’). Dit is een markt zoals een markt moet zijn.

oost

Oost.

bestand_000

West.

Wat kun je er kopen?

Oost: Wie gaat turven, ontdekt dat de Dappermarkt helemaal niet zo divers is. Het gros van de kramen verkoopt dezelfde soort schoenen (voor drie euro, dat wel), kleurige kaftans, stoffen per meter, leggings met glitteropdruk, namaak horloges en figuurcorrigerende slips in alle soorten en maten. De paar kramen die voedingsmiddelen verkopen zijn wel weer uniek in zijn soort. Zo heb je niche kramen als aardappelhandel Tonnie Koster, Willem’s Kip paleis, een gigantische en wel heel complete viskraam, twee patatkramen (waarvan één met overdekt terras), kebab en een satébar.

West: De Ten Katemarkt is een goedkope volksmarkt met vooral veel groente- en fruitkramen, een delicatessenkraam (Boer Geert), wat mediterraanse kramen die goddelijke hummus verkopen (daarover later meer) en een viskraam. Zet je zintuigen maar op scherp: bij de ene kraam ruiken de aardbeien weer nét wat zoeter dan bij de ander. Een goede slager is op deze markt overigens in geen velden of wegen te bekennen, maar dat is misschien overigens ook wel lastig opconcurreren tegen de populaire KEMA (Kinkerstraat). Een flesje verse jus koop je voor een eurootje bij drie verschillende kramen en wie toch op zoek is naar die ene legging met glitteropdruk, kan zelfs (na goed zoeken) ook op de Ten Katemarkt slagen.

img_0952

Oost.

img_0981

West.

Staat bekend om?

Oost: Onlosmakelijk verbonden met de Dappermarkt: de lam kebab wrap die je bij de kraam van Hasan Karaca haalt, ter hoogte van Dapperstraat 4. Voor 6,50 euro ben je verzekerd van de lekkerste döner kebab van de stad, al dan niet het land.

West: De mangohummus wordt vaak in één adem genoemd met de Ten Katemarkt en dat is niet geheel zonder reden: deze hummus met tropische twist is zalig en wordt al jarenlang genoemd op menig blog. Opvallend gegeven: er zijn twee (!) mediterraanse kramen op de Ten Katemarkt die toevallig allebei de mangohummus verkopen. Monique van Loon van Culy zweert bij de versie van De Gouden Tent, een ander raadt juist de andere kraam aan. Oordeel zelf, laten we maar zeggen. Je zult er geen spijt van krijgen.

bestand_001img_0960img_0955

Oost.

img_0974img_0989

img_0979

West.

Conclusie

Hoewel de Dappermarkt met haar vele kramen misschien wel de meest complete markt van Amsterdam mag heten, is het niet de állergezelligste. We horen geen marktkoopman schreeuwen, er wordt een beetje geduwd, er worden geen praatjes gemaakt. De Ten Katemarkt mag dan wel een stuk kleiner zijn, je vindt er wel gepassioneerde marktkoopmannen die er alles aandoen om met een lege kar en volle portemonnee huiswaarts te keren. Het is een markt zoals een markt moet zijn: traditioneel en, (dat moet gezegd worden) nog niet platgelopen door toeristen.

West wint: de Ten Katemarkt is de gezelligste markt.

Wat vind jij?