%
spots
Oost vs. West: de beste koopjeswinkel

oost vs. west

Oost vs. West: de beste koopjeswinkel

Vind je die in oost, of toch in west?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de mooiste plein tot de fijnste bioscoop: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie vergelijken we twee koopjeswinkels. Je weet wel, van die obscure zaken waar ze alles voor vrijwel niets verkopen.

Winkel van Sinkel vs. Verrassing surprise verrassing

img_3515img_3553

Eerste indruk?

Oost: Winkel van Sinkel is een algemene term geworden voor winkels waar van alles te koop is. En dat gaat ook zeker op voor deze kraam en winkel op/aan de Dappermarkt. Je vindt hier meer dan 2000 verschillende artikelen en allemaal onder de dertig euro. Van muizenvallen, hakmessen, slingers en aanstekers met vrouwen met weinig om het lijf tot ritssluitingen en plastic bakjes in elke mogelijke vorm en kleur. Alles wat een mens nodig heeft in het leven, eigenlijk. Eigenaar Hans van der Linden staat sinds 1982 op de markt met zijn kraam, zijn vrouw in de winkel.

West: Wie wel eens in Azië is geweest, kent de winkels waar de meest uiteenlopende producten wordt verkocht maar waar een rode lijn in het assortiment ontbreekt. Is het een drogist? Is het een cadeauwinkel? Een kookwinkel, misschien? Fascinerend. Dat is ook Verrassing surprise verrassing, een winkel aan de Kinkerstraat naast de Albert Heijn. Althans, we nemen aan dat de winkel zo heet, want dat staat op de gevel. De winkel is sfeervol verlicht met tl-buizen die mooi complementeren met het systeemplafond. Lampen flikkeren, reclameboodschappen vliegen ons om de oren. We weten even niet waar we moeten kijken. Zóveel indrukken!

img_3517img_3558

Een greep uit het assortiment?

Oost: Waar moeten we beginnen? Buiten de winkel treffen we een groot assortiment aan schroeven, bouten en spijkers. Altijd handig. Wie een voet over de drempel zet, ziet op links een bijzondere verzameling spullen hangen: zoals een elektrische insectenlamp (6,50 euro), flossdraad (1,50 euro), muizenval (1 euro) typex (1,50 euro), afsluitbare plastic zakjes, lijm om je telefoon mee te repareren (?), een schaar, een wandhaak en, niet geheel onbelangrijk, een apparaat om eelt mee te verwijderen. Wie doorloopt naar achter treft een bijzonder groot plastic assortiment. Zoals plastic bestek in de kleuren babyblauw, rood, zwart, goud, paars, roze en wit. Of plastic bakken, schalen en borden in verschillende maten én diktes. Waar vind je dat tegenwoordig nog? Reuzehandig voor feestjes.

West: De acties vliegen je bij Verrassing surprise verrassing om de oren. Zo ook buiten: twee (!) onderbroeken voor een euro. Dat het onderbroeken zijn met een voor de schrijver onbekend tekenfilmfiguur, doet er niet toe. Naast grote shoppers (zowel mét als zonder wieltjes – perfecte gadget voor een festival, dunkt me), heeft de ook een flinke klusafdeling. Ook hier zijn spijkers en schroeven goed vertegenwoordigd, net als gloeilampen. Daarna volgt een een uitgebreide keukenafdeling met bijzonder veel rijstlepels en vergieten. Wat daarop volgt is een afdeling feestartikelen (maskers, boa’s en plaksnorren) en vervolgens een rek met wel honderd soorten wierook. Het wordt alsmaar beter.

img_3521img_3549

Bijzonder item?

Oost: Met stip op nummer één: zeven verschillende soorten flessen wijn, waarvan het gros een moscato uit 2014 betreft. Een prijsje kunnen we niet vinden. Zou een niet-moscato-liefhebber (no worries, we snappen dit) deze flessen hier misschien gedumpt hebben?

West: De meest fascinerende afdeling van deze winkel is zonder twijfel de uitgebreide beautyafdeling, die zeker een derde van de zaak in beslag neemt. Van plak-bh, stuk nephaar, stressbal in de vorm van een vrouwenborst (drie euro) tot plastic vinger: Verrassing surprise verrassing heeft het. En dan hebben we het nog niet over het uitgebreide assortiment Aziatische make-up met bijzondere bijwerkingen gehad…

img_3528img_3565

Conclusie

Verrassing surprise verrassing heeft deze strijd met vlag en wimpel gewonnen. Dat moge duidelijk zijn, ons enthousiasme was moeilijk te onderdrukken. De winkel heeft alles in huis waar een obscure koopjeswinkel aan moet voldoen: geen duidelijke naam (laten we voor het gemak Verrassing surprise verrassing aanhouden) geen site,  geen vast assortiment en vooral héél veel koopjes. In de buurt? Loop er vooral binnenkort eens naar binnen, voor je het weet is zo’n parel weer verdwenen.

img_3564