%
spots
Oost vs. West: De beste brouwerij?

oost vs. west

Oost vs. West: De beste brouwerij?

Brouwerij ‘t IJ of toch Troost?

In Oost vs. West zetten we twee stukkies Amsterdam recht tegenover elkaar. Van de beste tramlijn tot aardigste stadswacht: tijd om voor eens en voor altijd uit te maken welk deel van stad wint. Deze editie nemen we de hoogst ondankbare taak op ons om eens uit te vinden bij welke brouwer je het lekkerste gerstenat vindt.

Brouwerij ‘t IJ vs. Brouwerij Troost

Hoe ziet het eruit?

Oost: Het is al snel duidelijk waar je moet zijn: Brouwerij ‘t IJ is namelijk gevestigd naast een molen die je van veraf kunt zien. Op de zonnige zomerdag in september dat we de brouwerij bezoeken puilt het terras uit van de mensen.En dan is het zelfs pas maandag! Het is hier één en al gezelligheid en allerlei soorten types lopen er door elkaar, maar ras-Amsterdammers (oké, en een handvol toeristen) voeren de boventoon. Het is wel even je best doen voor een plek, maar dankzij alle (picknick)tafels en bankjes (zelfs buitenom langs) is dat best te doen. In de zon zit je hier niet zo snel, maar dat mag de pret niet drukken. Binnen is het een tikkie minder gezellig, met klinische witte tegeltjes aan de wanden en kale hippe gloeilampjes die boven de bar bengelen. Lekker minimalistisch.

West: Lekker retro-industrieel op het Westergasterrein, waar het terras is afgebakend met grote blokken met daarop de letters van Brouwerij Troost. Buiten zit je aan een van de vele onbehandelde houten picknicktafels. Een deel daarvan is voorzien van een gezellig luifeltje erboven, als ware je onder een marktkraam zit. Deze exemplaren hebben trouwens hun eigen heater, dus dat belooft vele goeds voor het rap dichterbij komende najaar. Ook binnen zit je aan gezellige grote tafels en er zijn privétaps die je kunt huren voor een feestje. Het eten is hier trouwens ook prima, dus het is hier altijd aardig aan de drukke kant. Een goed idee om te reserveren, dus! Oh en iedere woensdagavond is er live jazzmuziek en soms komt er een dj langs.

Oost

Oost

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

West

West

Hoe lang bestaat deze brouwerij al?

Oost: Brouwerij ‘t IJ is zo’n begrip in de stad dat het je misschien verbaast dat ze ‘pas’ in 1985 begonnen zijn met het brouwen van hun fameuze speciaalbieren. Dat is trouwens best geinig gegaan: muzikant Kasper Peterson was lid van de band Drukwerk en trad geregeld op in België. Daar ontdekte hij het bier van onze zuiderburen en omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf maar te gaan doen. Een betere reden kunnen we niet bedenken. Aanvankelijk brouwde hij in een kraakpand, maar al snel kon hij terecht in het leegstaande Gemeentelijk Badhuis Funen. Superhandig: dit pand was al voorzien van een uitgebreid watertoe- en afvoersysteem en een stoomgenerator en dus ideaal om in te brouwen. De naastliggende molen hoort overigens niet bij de brouwerij, maar geldt wel als markant herkenningspunt. Overigens is er drie jaar geleden een tweede brouwlocatie bijgekomen, zo’n 700 meter verderop, aan het Zeeburgerpad, omdat ‘t IJ alle vraag niet meer aankon. In totaal wordt er zo’n 950.000 liter per jaar gebrouwen.

West: Heel kort nog maar: sinds 2014. In dat jaar besloten Jorrit Lootsma en de broers Hendrik en Frits de Jong hun eigen brouwerij met bijbehorende pub te bouwen in De Pijp. Ja, je leest het goed, daar is het allemaal begonnen. Omdat deze plek zo’n groot succes was én maar een beperkte brouwcapaciteit heeft, openden ze vorig jaar een tweede, veel grotere locatie: Brouwerij Troost Westergas. Deze heeft een jaarcapaciteit van 700.000 liter en is daarmee de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Wat krijg je mee van het brouwproces?

Oost: Wie het niet weet, zou niet direct zien dat het bier ook daadwerkelijk hier gebrouwen wordt. Of het moet door de industriële aankleding komen binnen – maar welke hippe tent heeft dat tegenwoordig niet? Als je binnen naar achteren loop en door het glazen raampje van een deur spiekt, zie je echter toch een stel onmiskenbare roestvrijstalen vaten staan. Op één daarvan een bordje met ‘Zatte’ erop. Ha, ons favoriete bier van deze brouwerij, dat kan geen toeval zijn. Overigens hoef je het niet bij heimelijk spieken te houden: elke vrijdag, zaterdag en zondag verzorgen ze om 15:30 uur een rondleiding in het Engels en om 16:00 uur eentje in het Nederlands.

West: Wie binnenloopt kan er niet omheen: de achterste helft van het gebouw wordt in beslag genomen door metershoge glimmende vaten. Hier gebeurt het. Daar kun je trouwens ook meer over leren, want iedere zaterdagmiddag om vier uur wordt er een rondleiding gegeven. Dan leer je meer over het brouwproces én krijg je diverse biertjes te proeven.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

En, waar het uiteindelijk allemaal om draait: hoe smaakt het bier?

Oost: Drie keer raden welk speciaalbiertje we kiezen. En die Zatte, een tripel van 8% en het eerste bier dat Brouwerij ‘t IJ brouwde, smaakt ons voortreffelijk. Grappig vinden we ook dat wanneer je bier bestelt, je het standaard in een klein(er) glas krijgt voor een schappelijke prijs: 2,80 euro voor deze tripel. Aangezien deze jongen behoorlijk kan aankomen, maar je het meestal echt niet bij eentje kunt laten, is dat heel handig.

West: Brouwerij Troost begon met drie bieren: Lager, Weizen en I.P.A. Later zijn daar onder andere Amber Ale, Honingblond, Tripel, Smoked Porter, Black I.P.A. en Session I.P.A op de tap en op fles bijgekomen en sinds kort ook Lentebier (Topbock 2016) en Barleywine. Daarnaast is er zelfs Troost Gin. Voor het goede vergelijken gaan we ook hier voor een tripel en ook hier smaakt-ie voortreffelijk.

Oost

Oost

Oost

Oost

West

West

West

West

Conclusie

Allebei de brouwerijen zijn meester in wat ze doen, en dat proef je terug. Net als dat je het merkt in de gezelligheid en de goede sfeer, trouwens. Toch kunnen we niet anders dan Brouwerij ‘t IJ als winnaar uitroepen. Allereerst omdat hun tripel ongeëvenaard is. Ten tweede omdat we het erg kunnen waarderen dat je er niet kunt eten. Bij Troost staan er bijvoorbeeld onder andere hamburgers en flammküchen op het menu, maar bij ‘t IJ kom je puur en alleen voor het bier. Toch een klein snackje onderwijl? Dan loop je even naar de speciale bar (waar ook merchandise te koop is) en vraag je om een bakje pinda’s, worst of kaas. En, heerlijk bruine-kroeg-ouderwets, voor 80 cent koop je een gekookt ei. Ten derde is Brouwerij ‘t IJ bij uitstek de plek om een pintje te drinken met echte Amsterdammers. Die vaak een tikkie dronken zijn, maar daardoor des te leuker. Wat wil je nog meer?

Oost wint.

Wat vind jij?