%
route
Loop door het leven van André Hazes

cafe

Loop door het leven van André Hazes

Een ode aan de koning van het levenslied

André Hazes sleept menig Amsterdammer door moeilijke tijden in het leven heen. Of je nu luistert aan de bar of keihard meezingt als je alleen thuis bent, zijn teksten en stem bieden altijd troost. En daarom is het nooit te laat om hem te vereren. Bezoek de belangrijkste plekken uit het leven van André Hazes.

Zijn ouderlijk huis

Gerard Doustraat 67

 
Volkszanger Andre Hazes op achtjarige leeftijd op de Albert Cuyp markt. Amsterdam, Nederland, 22 oktober 1959.

Bron: Quest

Volkszanger Andre Hazes op achtjarige leeftijd op de Albert Cuyp markt. Amsterdam, Nederland, 22 oktober 1959.

Hazes is drie-hoog-achter in de Pijp geboren, ‘met zijn achten in een hokkie’. Thuis was het te vol en niet altijd gezellig waardoor de kleine André vaak op straat schooierde, het liefst op de markt.

Albert Cuypstraat 239

Hazes’ standbeeld

 

83002251_d97ab9da61_o

Bron: Flickr

Toen Hazes acht jaar was werd hij ontdekt door Johnny Kraaikamp. André stond te zingen om wat geld op te halen toen Kraaikamp hoorde wat voor dijk van een stem het kleine kereltje had.

Bar Eddy

Gerard Doustraat 58

 

album_large_2501755

Ondanks zijn succes als jonge jongen gaat het een lange tijd minder goed met Hazes. Zoals we weten hield hij wel van een biertje en is hij vaak in het café te vinden. Bar Eddy is één van zijn stamkroegen. Dit café is nog steeds in typisch Amsterdamse stijl en een heerlijke plek om na het struinen over de markt wat te drinken en te luisteren naar smartlappen.

De Plashoeve

Baambrugse Zuwe 167 Vinkeveen

 

vinkeveen

Bron: TV Oranje

Heb je na alle drukte van de Pijp de behoefte om even de stad te ontvluchten? Dat had Hazes ook. Al voordat hij bekend werd trok hij zich graag terug in zijn caravan in Vinkeveen. Ook hier had hij al snel een café waar hij graag kwam, café de Plashoeve.

Café De Krommerdt

Witte de Withstraat 188

 

de krommerdt

Toen André samen met zijn eerste vrouw en kinderen op de Bestevaerstraat woonde, werkte hij hier als barman en glazenhaler. In 1976 werd hij bekend met het lied ‘Eenzame Kerst’. Als snel werd de zingende barkeeper een fenomeen in Amsterdam en brak hij echt door, hier begon zijn carrière als vertegenwoordiger van het levenslied.

Rooie Nelis

Laurierstraat 101

 

full-40

Nog één biertje dan, om het af te leren. Café Rooie Nelis in de Jordaan heeft alle grote Amsterdamse zangers van Johnny Jordaan tot Willy Alberti over de vloer gehad. En dus ook de grootste van allemaal, André Hazes. Uiteraard wordt zijn muziek hier nog graag gedraaid. Dus ga aan de bar zitten, bestel nog een bier, vraag je favoriete Hazes-lied aan en denk aan André, die met zijn muziek menig bezoek aan een café nog steeds mooier maakt.