%
insider
Insider Route: Taxichauffeur Peter Reydon vertelt over BFM’tjes
Foto: Marnix Smalbil

route

Insider Route: Taxichauffeur Peter Reydon vertelt over BFM’tjes

En laat ons het mooiste (en oudste) van Amsterdam zien

Daar staat hij dan, vijf minuten te vroeg. ‘Ik ben liever te vroeg bij mijn klanten, dan te laat.’ TCA-taxichauffeur Peter Reydon neemt ons een dag mee in zijn Amsterdam, want wie weet nou beter de allerbeste plekjes dan een taxi-chauffeur die al 30 jaar in het vak zit? Juist, niemand. Daarbuiten is Reydon ook echt de vrolijkste chauffeur ooit, en dat maakt het niet erg om naast hem te zitten.

Reydon vindt zijn roeping als hij na twee jaar in de verpleging van zijn vader krijgt te horen dat taxichauffeur zijn ook heel leuk is. Hij geeft het een kans en stapt nooit meer uit de auto. Figuurlijk gezien, dan. ‘Ik heb nog steeds evenveel plezier als in 1983,’ vertelt Reydon met een glimlach op zijn gezicht.

Café Bern

Nieuwmarkt 9

 

Taximeneer7-10

De 54-jarige taxichauffeur, die geboren en getogen is in Amsterdam, neemt ons mee naar zijn mooiste plekken van Amsterdam (‘Alle plekken waar ik fietsers kan dwarsbomen haha’) en begint bij Café Bern op de Nieuwmarkt. ‘Hier ga ik elk jaar heen met mijn gezin op Koninginnedag, uhm Koningsdag,’ vertelt Reydon. ‘We lopen dan via het Vondelpark zigzaggend door de stad deze kant op en eindigen met vrienden hier. Hier eten we kaasfondue, want dat is echt een grote aanrader.’ Reydon noemt de kindvriendelijkheid van het café ook een pluspunt.

Henny Salem

Weteringschans 185

 

Taximeneer7-9-2

We stappen weer in de taxi en rijden langs de Zeedijk richting het Muntplein. Met een korte aanblik op de pekingeenden in ramen bij de Chinees geeft Peter nog als tip: ‘Als je op de Zeedijk gaat eten, moet je de ongezelligste plek uitzoeken. Hoe ongezelliger het uitziet, hoe beter het eten is. Zoveel mogelijk tl-lampen!’

De pekingeenden achter ons latend, rijden we door naar het Weteringcircuit waar minimarkt en lunchroom Henny Salem de volgende stop is. Henny Salem was vroeger alleen een kleine supermarkt waar eten verkocht werd, maar is nu uitgebreid tot een lunchroom. ‘Hier haal ik altijd een broodje Kip Kerrie,’ vertelt onze enthousiaste taxichauffeur. ‘Die zelfgemaakte hete saus is echt mijn favoriet.’ We krijgen nog een vriendelijke uitleg over de producten van de zoon van de eigenaar, die ook even vertelt dat zijn vader ‘weer’ lekker in Egypte zit.

Balti House

Albert Cuypstraat 41

 

Taximeneer7-5-2

Langzaam maar zeker wordt het voor ons duidelijk dat Reydon geen ‘stamppot met rookworst-type’ is. We vervolgen onze route naar Indiaas restaurant Balti House. Hoe hij dit restaurant heeft gevonden? ‘Google. We gingen altijd met vrienden naar een Indiaas restaurant op de Ceintuurbaan, maar dat is er nu jammer genoeg niet meer. Dus ging ik Googlen en kwam ik dit lekker en gezellig restaurant naast de Albert Cuyp tegen.’

Haarlemmermeerstation

Amstelveenseweg

 

Taximeneer7-3

Reydon rijdt verder richting Oud-Zuid, waar we terechtkomen bij restaurant Macy’s in het oude Haarlemmerstation. Reydon neemt ons niet zozeer mee voor dit restaurant, maar voor de nostalgie die zich een stukje verderdoor bevindt. Achter het oude station staan oude trams, uit ongeveer de jaren ’20 tot en met de jaren ’70. ‘Deze trams kan je huren voor een feestje en brengen je vanuit Amsterdam via het Amsterdamse bos naar Bovenkerk.’ De trams staan opgestald in oude hallen en stralen een bepaald gevoel uit. ‘Ze worden gerestaureerd door hobbyisten, meestal gepensioneerden,’ legt Reydon uit. De oude trams, waarin heel vaak ‘Niet Spuwen’ staat geschreven, geven je het gevoel alsof je teruggaat in de tijd. Dit is echt oud Amsterdam.

Warang Min

Hoofddorpplein

 

Taximeneer7-11

Zoals we al doorhadden, gaat onze taxichauffeur ons niet naar een plek brengen waar je andijviestamppot kan krijgen en komen we terecht bij Surinaams-Javaans restaurant Wanang Min naast het Hoofddorpplein. ‘Echte Surinaamse restaurants onderscheiden zich in verschillende keukens,’ vertelt Reydon als we in een slakkentempo langs het restaurant rijden. ‘Warang Min heeft echt een Javaanse keuken en de beste roti, al zegt ik het zelf, van de stad.’ De roti onderscheidt zich volgens Reydon door het juiste gebruik van kruiden. ‘Dat proef je.’

Van Eeghenstraat

Van Eeghenstraat

 

Taximeneer7-1

De dag is bijna voorbij als Peter ons nog zijn mooiste stukje Amsterdam laat zien. ‘De grachtengordel is mooi, zeker weten, maar Amsterdam-Zuid is toch veel mooier?’ We rijden door de Van Eeghenstraat (‘Hier woont Jeroen Krabbé!’) als Reydon begint over BFM’tjes en BFK’tjes. ‘Want die zijn er toch zoveel.’ Wat hij bedoelt? ‘Die Bakfietsmoeders en Bakfietskinderen, die zie je zoveel in Zuid.’ Vanuit de Van Eeghenstraat rijden we nog even door naar Reydons favoriete straat, de Van Breestraat. ‘Deze straat is zo dorps. Kijk, allemaal huizen van vier hoog en dan opeens gaan we naar twee hoog, het verandert steeds!’ Volgens Peter lijkt de straat op Kopenhagen.

Na een rit vol lachbuien, leuke feitjes en mooie plekken, weten we het zeker: Peter Reydon is een echte Amsterdammer. Een levensgenieter, een optimist en daarbij ook nog eens een verschrikkelijk leuke man. Of wij nog eens bij hem in de taxi zitten? Zijn visitekaartje ligt al klaar. Bedankt, Peter, voor deze mooie tips.

Taximeneer7-4