%
insider
Insider: Op pad met taxichauffeur Dik Kroese

insider

Insider: Op pad met taxichauffeur Dik Kroese

Amsterdamse tips van een echte Amsterdammer

Al bijna 10 jaar rijdt Dik Kroese als taxichauffeur voor TCA. Voor hij begon als taxichauffeur had hij een kantoorbaan. ‘Ik wilde niet meer voor een baas werken, dus dit had ik veel eerder moeten doen’, aldus de druk pratende chauffeur. Voor hem is Amsterdam een stukje nostalgie, omdat hij er inmiddels alleen nog rijdt en niet meer woont. Dik zegt: ‘Er is niks mooiers op de wereld dan dit.’ Wij stappen bij hem in en vragen hem zijn mooi kijk op Amsterdam met ons te delen. Riemen vast, daar gaan we!

Er is niks mooiers op de wereld dan Amsterdam

Closeup

Lowietje

Derde Goudsbloemdwarsstraat 2

 

Lowietje binnen

Voor de trouwe en oplettende lezers van Amsterdam Inside; het klopt dat café Lowietje al eens voorbij is gekomen in een van onze routes. Toen was het echter omdat dit café de hoofdrol speelde in Nederlands’ meest bekende misdaadserie ‘Baantjer’. Nee, nu zijn we er om naar de verhalen van Dik te luisteren. Hij vertelt ons waarom dit zijn favoriete café in de Jordaan is: ‘Het is een typisch Jordanees buurtkroegje waar allerlei verschillende mensen komen.’ De aankleding verraadt ook al wel een beetje dat het een gezellig kroegje is. Dat de mensen in ieder geval gemoedelijk tegen elkaar zijn dat blijkt zelfs bij onze aankomst, wanneer de kroeg nog dicht is. Dik wilde ons deze plek laten zien, maar de eigenaar was nog aan het openen. Maar no problem, Dik helpt gewoon meteen een handje mee!

Lowietje uitlaaien

Een fijn kroegje met een vriendelijke eigenaar en een echt Jordanees tintje. Gaan dus!

Uitzicht Westertoren

Bloemstraat

 

Uitzicht toren 2

We rijden niet alleen naar de Bloemstraat om het fraaie uitzicht op de Westertoren te bekijken. Nee, we rijden hier ook heen omdat Dik veel vroegere herinneringen heeft aan deze plek. ‘Daar aan de voet van die toren heb ik voor het eerst mijn hart verpand’, zegt de taxichauffeur. Daarom is het lied ‘Aan de voet van die oude Wester‘ van Johnny Jordaan ook speciaal voor Dik. ‘Dat is voor mij wel het volkslied van Amsterdam’, zegt-ie. En we moeten zeggen: het uitzicht vanaf de Bloemstraat op de toren is prachtig. Tussen de gezellige Jordaanse huisjes doemt die mooie toren op!

De Klos

Kerkstraat 41-43

 

Cafedeklos

Bij café De Klos komt de Amsterdamse taxichauffeur al meer dan veertig jaar. Hoewel Dik zelf altijd voor de varkenshaas gaat, staat dit eetcafé vooral bekend om de heerlijke en malse spareribs. Zelfs buiten Amsterdam weten ze deze plek te vinden voor de spareribs. Je kan hier niet reserveren, maar dat heeft De Klos volgens Dik goed opgelost doordat café Genootschap der Geneugten daar tegenover zit en dezelfde eigenaar heeft. Wanneer het eetcafé vol zit, kun je aan de overkant genieten van een lekker drankje. Zodra ze plek hebben komen ze je halen! Prima oplossing en prima service lijkt ons! Maar goed, ben jij een carnivoor? Dan weet je nu dus waar je moet zijn!

Lust

Cornelis Trooststraat 49

 

CafeLust

We eindigden de route op een plek waar Dik normaal gesproken zijn taxi-dag begint: café Lust. Dit (eet)café in de Pijp is veelzijdig: je kunt er eten voor een niet te hoge prijs, je hebt er weleens een pubquiz én het is ook een ontmoetingsplek voor velen. Zo ook voor onze vrolijke taxichauffeur. Hij drinkt hier voor of aan het begin van zijn werkdag graag een kopje koffie en dan ontmoet hij ook de andere taxichauffeurs die dat hier doen. Wij waren er getuigen van en het was erg gezellig. Met een lekker kopje zwarte koffie én de nodige humor van de verschillende chauffeurs.

Taximeneer6FEATURED-19-2

Graag bedanken wij Dik Kroese voor zijn tijd, zijn verhalen en zijn gezelligheid. We hopen dat je zelf net zoveel plezier beleeft aan deze plekken als wij hebben gedaan!