%
spots
Inside… Vrankrijk

spots

Inside… Vrankrijk

Het beruchte voormalige kraakpand aan de Spuistraat

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: het fascinerende Vrankrijk-gebouwd.

Vrankrijk

Wat is het?

Het beroemde en beruchte voormalige kraakpand aan de Spuistraat 216. Je herkent het aan de kleurrijke gevel en de anarchistische leuzen bij de ingang. Menig gids loodst er zijn toeristengroepje langs en ook bij Amsterdammers spreekt het pand tot de verbeelding. Want eerlijk: Amsterdam zou Amsterdam niet zijn zonder dat rauwe randje. In dit geval is dat het krakersverleden van de hoofdstad.

Er werden diverse keren illegale knokploegen op de krakers af gestuurd

De krakersrellen in de jaren zeventig en tachtig gingen vaak gepaard met behoorlijk wat geweld. Zo verging het ook Vrankrijk. Vanaf het moment dat het leegstaande pand in 1982 werd gekraakt, werden er diverse keren illegale knokploegen op de krakers af gestuurd, in de hoop hen uit te kunnen zetten. Dat mislukte, totdat in 1992 werd bepaald dat het pand tegen de vlakte zou gaan. Er zouden appartementen worden gebouwd. De krakers besloten de handen ineen te slaan en kochten het pand. Het geld kwam van onder meer benefietconcerten.

Vrankrijk

In 2002 kreeg Vrankrijk een exploitatie- en drankvergunning en sindsdien heeft het een café. Daarnaast kun je er terecht voor discussiebijeenkomsten en lezingen over –niet echt een verrassing dit- antiglobalisme en alternatieve samenlevingsvormen.

Wie zit er achter?

Mensen met afkeer voor de maatschappij en/of mensen die houden van veganistisch eten, underground hiphop en punkmuziek. Daar lijken in ieder de avonden die ze organiseren om te draaien, zo is op hun website te lezen. Voorheen vond je in Spuistraat overigens een stuk meer kraakpanden, waaronder het beroemde Slangenpand, maar het gros daarvan is in maart 2015 door de politie ontruimd en staat nu in de steigers.

Wat kost het?

Gratis natuurlijk, als je alleen even komt kijken. Voor wie benieuwd is hoe het er binnen aan toe gaat: de entree kost maximaal een euro of vijf.

Was het wat?

Je hoeft nog niet eens het gebouw binnen te gaan of je voelt je al een beetje anarchistisch worden. Vrankrijk ademt een sfeer dat je je niet zomaar bij alles hoeft neer te leggen, dat alles mogelijk is. Amsterdamser dan dat wordt het bijna niet.