%
spots
Inside… Van ‘t Spit

inside...

Inside… Van ‘t Spit

Nee echt, hier eet je de áller lekkerste gegrilde kip

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie gaan we testen of de kip van Van ‘t Spit inderdaad de lekkerste is van de stad – of zelfs het hele land.

IMG_9008

Wat is het?

Een willekeurige dinsdagavond en de tent zit propvol. Alleen buiten is nog plaats: we mogen aanschuiven bij een van de legergroene tafels, waar twee meiden bijna watertandend zitten te wachten op hun bestelling. Mooi detail is dat de gevel aan de zijkant in een bijpassende stoere grijsgroene tint is geverfd. Overigens wordt er vooral in tweetallen gegeten en dat betekent dat vrijwel iedere tafel buiten wordt geshared. En dat draagt eigenlijk alleen maar bij aan de kantine-achtige gezellige sfeer.

IMG_9015

Van ‘t Spit ligt op een rijtje met veel leuke, relatief nieuwe eettenten, zoals Fier, Rotisserie (ook al kip) en de Italiaan Pazzi. Dat scheelt: stel dat je hier op de bonnefooi langsgaat en het zit vol, dan loop je zo door en check je de buren.

Het eten wordt geserveerd op emaille borden en in emaille bakjes. Een hippigheid die we steeds vaker signaleren, maar hier past het volledig in de stijl die toch al ongedwongen is. Net als de wijn die je in een simpele waterglaasje krijgt.

IMG_9010

Wie zit erachter?

Eigenaar Tijn wil niet alleen dat je de deur uitloopt met de gedachte dat dit één van de beste kippetjes is geweest die je ooit hebt gegeten, hij gelooft ook in diervriendelijkheid. Dat betekent dat de oer-Hollandse kipjes antibioticavrij en zonder groeibevorderaars opgroeien, alle ruimte hebben, gezond eten en ‘s avonds kunnen uitrusten. Hij vertelt erover: ‘Wij serveren kippen die worden geboren in Brabant, waar ze ruime stallen tot hun beschikking hebben. De boer neemt alle tijd voor ze, zodat ze rustig kunnen opgroeien tot volwaardige kippen. Mensen raken steeds meer geïnteresseerd in wat ze eten. Dat vinden wij een mooie ontwikkeling. We leggen dan ook graag uit waar onze heerlijke kippen vandaan komen.’

Je kunt dus met een gerust hart eten bij Van ’t Spit en dat is fijn.

IMG_9017

IMG_9019

Wat kost het?

Zelden komen ze zo’n duidelijk en simpel menu tegen: tien euro betaal je voor een halve kip en bijgerechten kosten allemaal vier euro per stuk. Van biologische friet, een groene salade tot gegrilde maïskolfjes. Oh en bij kip hoort natuurlijk appelmoes. Die krijg je erbij voor 3,50.

Wat je erbij drinkt is sympathiek geprijsd, van 2,50 voor een gewone pils tot 8 euro voor een gintonic.

IMG_9012

foto 1

Was het wat?

We hadden Van ‘t Spit al in menig lijstje voorbij zien komen als het gaat om lekkerste kip – van in Amsterdam tot in heel Nederland. De verwachtingen waren dus hooggespannen, kun je wel zeggen. Zeker omdat wij groot fan zijn van gegrilde kip. Wie niet eigenlijk? (Eén van onze fijnste adresjes om er eentje op te halen is trouwens poelier Arie van Buuren aan de Tweede Goudsbloemdwarsstraat 6 in de Jordaan.)

Toch moesten we met ons mond nog vol al bekennen: hier eet je werkelijk de lekkerste kip ooit. Geen idee dat kippenvlees zo mals kon zijn. De marinade op de huid is ook perfect: smaakvol, maar zeker niet te zout. We likken onze vingers erbij af. (En gelukkig liggen er ook vochtige doekjes klaar.)

De groene salade is precies wat zijn naam doet vermoeden: een groene salade, met sla, dressing, hier en daar een schijfje komkommer en wat rode ui. Niets om over naar huis te schrijven dus. De maïskolven zijn dat wel: we knabbelen ze schoon op.

Houd je van kip, dan is dit een plek om echt niet te missen. Trek er wel de tijd voor uit, want hoewel het op onze avond al behoorlijk druk was, was het volgens een van de serveersters nog rustig. Reserveren is sowieso zeker aan te raden! Overigens zit Van ‘t Spit sinds kort ook in de Pijp: aan de Frans Halsstraat 42.

IMG_9022

foto 3