%
spots
Inside… Van Bieren

inside...

Inside… Van Bieren

Als je nog niet van bier houdt, dan doe je dat hier vanzelf

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Voor deze editie gaan we langs bij bierwinkel Van Bieren in de Van Woustraat.

IMG_7444

Wat is het?

Bij Van Bieren kun je terecht voor tweehonderd speciaalbieren van bijzondere brouwerijen uit Nederland en buitenland, van de Verenigde Staten tot Tsjechië en zelfs Griekenland. Elk bier heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen mooie etiket.

De zaak zelf oogt fris en overzichtelijk: al het bier vind je in ruimtelijke stellingkasten. Het is er ook lang niet zo stoffig zoals in de meeste ouderwetse speciaalbierzaken, waar je je sowieso al snel een leek voelt als je niet al teveel van het goudgele vocht af weet. Hier is dat niet het geval. Je krijgt met alle liefde uitleg over welk biertje je lekker zou vinden – of cadeau kan geven.

Het grappige – en handige! – is dat het bier is onderverdeeld in zes categorieën, vernoemd naar een ‘familielid’. Zo staat Cor voor de volle en krachtige bieren, lekker voor bij de kachel. Sam presenteert frisse en fruitige biertjes die je het liefst in de zon drinkt en bij Betty kun je terecht als je bier met eten wilt combineren.

12828489_1727417504139907_545027744061772381_o

Wie zit erachter?

Vier vrienden, waarvan Menno Boersma er eentje is. Hiervoor deed hij advertising voor biermerken als Heineken en Bavaria. Boersma beaamt dat het aantal brouwerijen ‘krankzinnig’ is toegenomen de afgelopen jaren. Waar die hele bierhype vandaan komt weet hij niet, maar misschien ligt het aan het feit dat bier toch een stuk laagdrempeliger is dan wijn?

Sowieso ontdekken mensen nu dat je bier net zo kunt ervaren als wijn: ‘Als je er eenmaal een klein beetje vanaf weet, begin je sneller smaken herkennen en dan wordt het steeds leuker om verschillende soorten bier te proeven en te vergelijken.’

van bieren

Wat kost het?

We weten inmiddels allemaal dat speciaalbier geen gewone pils is, je moet er een béétje voor over hebben. Maar voor een flesje ‘Hel en verdoemenis’, een imperial stout van 10 procent, heb je toch met liefde 4,49 euro over?

IMG_7447

Was het wat?

Goed nieuws: veel typisch Amsterdamse brouwerijen vinden we in de schappen. Van het bekende IJ-bier tot nieuwe brouwerij Troost (bij het Westerpark) of het relatief onbekende Gebrouwen door Vrouwen en Bruut bier. Deze laatste heeft onder meer het prijswinnende Gajes-bier gebrouwen, in mei nog verkozen tot het beste bier van Nederland.

Erg leuk is ook dat je hier bier kunt laten tappen om mee te nemen. Dat kun je tot wel drie weken bewaren en proeft al die tijd als een vers getapt biertje. Via een gps-bezorgservice brengt Van Bieren het zelfs bij je tot in het park waar je op dat moment uithangt. Tot op twee meter precies.

IMG_7448

IMG_7445