%
spots
Inside… Ter Marsch & Co.

inside...

Inside… Ter Marsch & Co.

Bekroond als beste burgerbar van de stad

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: het als beste burgerbar van de stad bekroonde Ter Marsch & Co.

IMG_7293

Wat is het?

We hebben het over een hamburgertent die al sinds de opening van een paar jaartjes geleden een begrip is in Rotterdam. En daar is dus nu een vestiging van in Amsterdam. Goed nieuws, vond iedereen! Je vindt de hoofdstedelijke vestiging in het NH Carlton-hotel aan de Vijzelstraat.

Op het menu vinden we zes soorten burgers, waarvan er bizar genoeg maar liefst drie in de prijzen zijn gevallen. Zo is er ‘The Royal Dutch’, gemaakt van dry aged rib eye, Japanse Wagyu en belegd met onder meer gefermenteerde mini pickles, Old Amsterdam custard en exotisch klinkende ponzu/sambia-jus. Deze eindige op de twaalfde plek (van de 72 deelnemers!) van de World Food Championships Burger in Florida, Verenigde Staten. Dan is er ‘De Burgeresse’: bekroond als Beste Hamburger van Nederland 2015. Hierop zit een burger van Schotse Angus beef en Japanse Wagyu, met onder meer lakjus van wintertruffel, Spaanse ui en de speciale Ter Marsch-saus. (Hierover later meer.) Als laatste is er de ‘Ter Marsch Grande’: een burger van 200 gram gemaakt van Schotse Angus beef, met onder andere boerenkaas en truffelmayo. Dit is de winnaar van de Gouden Burger Spatel 2014/2015. En dan is Ter Marsch & Co ook nog eens door Esquire uitgeroepen tot beste burgerbar van 2016. Het houdt niet op.

IMG_7284

Naast de burgers kun je je er te goed doen aan dry-aged entrecôte. Dit vlees hangt re rijpen in de speciale klimaatkast achterin de zaak. Verder eet je er sandwiches met onder andere Berkshire pulled pork en serveert Ter Marsch & Co twee soorten salades: met serranoham of boerderijkip. Vegetariërs kunnen deze plek echt beter mijden, of je moet genoeg hebben aan bijgerechten zoals een frietje of een stel groene asperges van de grill.

Wat opvallend is en ook leuk: op de achterkant van de menukaart vind je de drankenkaart. Anders dan bij de gemiddelde burgerbar trek je hier geen blikje 7up uit de buurt, maar kun je kiezen uit mooie wijnen, speciaalbiertjes of wat dacht je van een vijftal soorten gintonics? Doe maar luxe. Bedrijfsleider Ilvo vertelt dat het ook het idee is dat je hier nèt wat langer kan blijven hangen: ‘In andere burgerbars ben je meestal zo snel mogelijk weer weg, maar hier hoeft dat niet. En het is toch eigenlijk raar dat je nergens een goed wijntje kunt krijgen bij je burger?’ Inderdaad: de plek is leuk ingericht en op de tafeltjes vinden we gezellige kaarsjes.

IMG_7297

Wie zit erachter?

Eigenlijk stamt Ter Marsch & Co al uit 1890, vertelt Ilvo. Zo heette namelijk de slager die van oudsher zat in het pand aan de Witte de Withstraat waar de eigenaren van de burgerbar begonnen. Daar kwamen ze achter toen ze de muren stripten en die naam op de wand vonden. Een perfect stukje toevalligheid, want waar draait het om bij de perfecte hamburger? Precies, een goed stuk vlees.

Fijn is ook dat ze de sauzen, waaronder aïoli en truffelmayonaise, allemaal zelf maken. Het brood komt trouwens van Vlaamsch Broodhuys, ook al zo’n begrip in de stad.

Hoe komt het eigenlijk dat er de laatste tijd zoveel burgertenten openen? Waarom zijn hamburgers ineens zo populair? Ilvo: ‘Het is natuurlijk de perfecte lekkere en toch snelle maaltijd voor buiten de deur, en ook niet duur. Je kunt je uitleven met toppings natuurlijk, maar dat hoeft niet. Aan een goede burger heb je bovendien een prima maaltijd.’

IMG_7272

Wat kost het?

Laat je niet van de wijs brengen door de wijnkaart, want chic is het hier niet hoor. Voor de goedkoopste burger betaal je een heel nette 9,50 euro en de duurste is 16,50 euro. Extra kaas of pancetta regel je al voor een euro en frietjes krijg je voor 3,50 per portie. De entrecôte ligt op je bordje voor 22,50 euro voor 200 gram.

Op aanraden van Ilvo gaan wij voor ‘De Burgeresse’, de lady burger-variant met 150 gram vlees voor 14,50 euro, en de ‘Ter Marsch Grande’ van 200 gram voor 12,75 euro.

IMG_7333

Was het wat?

Het eerste wat opvalt is de malse en sappige hamburger. Perfect roze vanbinnen, zoals ook al op de menukaart staat aangegeven: ‘Onze burgers worden medium rare geserveerd.’ Dan proeven we de saus, de befaamde Ter Marsch-saus. Ilvo had al verteld dat het een kerrie-achtig sausje is, waarna we hem meewarig aankeken. Kerrie is op zich lekker, maar daar denken we eerder kip bij en geen hamburger. Maar goed, als deze burger de beste van Nederland is, dan moeten we een gokje wagen toch?

Dat blijkt goed uit te pakken: de kerriesmaak is subtiel aanwezig, maar zeker niet overheersend. Wat ook niet overheerst is de pancetta, die ook op deze burger zit. Echt, liefde voor pancetta op burgers, maar ze maken de boel soms zó zout. Het zal niet de eerste keer zijn als we straks bij thuiskomst een litertje water wegtikken. Dat is echter helemaal niet nodig, deze Burgeresse is gewoon prima op smaak. Net als de krokante frietjes trouwens en de fantastische truffelmayo.

Die zit trouwens ook op de Grande die evengoed niet te versmaden is. Gooi deze truffelmayo op witlof en we eten het nog op.

IMG_7308

De sfeer is er casual en gezellig en de bediening (in jeans gestoken) is aardig en attent. In Ter Marsch & Co vind je zowel mensen in nette kleding die net van kantoor komen als toeristen. Dat laatste is niet gek ook, op deze plek – en met een doorgang naar een hotellobby nota bene. Het is fijn om op deze plek in de stad iets te hebben waar je (spontaan) goed kunt eten. Dankzij Ter Marsch & Co ben je niet veroordeeld tot een verlepte pizzapunt van een of andere internationale keten verderop.

Driewerf hoera ook voor de toegift: chocolademousse aangemaakt met een beetje zout, helemaal volgens de salted caramel-trend van nu. Zo kunnen we straks toch nog aan een flink glas water – en heerlijk uitbuiken op de bank.

IMG_7340