%
spots
Inside… Raïnaraï

inside...

Inside… Raïnaraï

Op reis met de Algerijns-nomadische keuken

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: het Algerijns-nomadische restaurant Raïnaraï.

IMG_8518

Wat is het?

Als we vaste bezoekers van dit restaurant mogen geloven is het één van de eetplekken in Amsterdam waar je altijd garant staat voor een verrassende hap. Geen maaltijd hier is hetzelfde – maar altijd lekker. Wie op een zwoele zomeravond wel eens langs het pand op het Westergasterrein is gelopen weet bovendien hoe gezellig het kan zijn op het bijzondere terras met picknicktafels, poefjes en kleden. Zo uit een sprookje van duizend-en-één nacht.

Loop ook vooral even verder en bekijk de geïmproviseerde tuin, met tropische palmen in stoere olievaten en daarachter een eigen kruidentuin vol rozemarijn, tijm en andere smaakmakers. Een klein paradijsje in de stad.

IMG_8544

Wie zit erachter?

Laurent Khellout, geboren in Algerije, is eigenaar van traiteur- en delicatessenwinkel Raïnaraï aan de Prinsengracht en van het gelijknamige restaurant bij het Westerpark. Na vele omzwervingen, via de Surinaamse, de Italiaanse, de Franse en de Spaanse keuken, is hij teruggekeerd naar de essentie van zijn bestaan; zijn liefde voor de Nomadische keuken.

Khellout: “Nomadisch betekent voor mij vrijheid, een losse stijl van leven en dus ook van koken, waarbij de avontuurlijkheid en de kwaliteit voorop staan. Als je het eenmaal hebt geproefd, laat het je nooit meer los. Dat is de kracht van de nomadische keuken.” Terwijl hij dit vertelt stampt hij grote stronken gember fijn in een stenen vijzel en gooit hij handenvol paprika- en kurkumapoeder over de kip die buiten in een enorme pan staat te pruttelen. Met het afwegen van ingrediënten heeft hij echt niets op, lacht hij met een blik van afschuw.

IMG_8519

“Het leven in de natuur heeft me gevormd en bevrijd. Ik heb mezelf leren koken onder de amandelbomen. Ik nam een leeg olijvenblik en wat groenten mee van huis en stookte dan tussen de middag een vuurtje in het park waarop ik voor mijn plezier wat eten ging klaarmaken. Dat was het begin van mijn passie voor koken. Ik kook nog altijd heel graag op open vuur. En ik kook altijd zoveel mogelijk met biologische producten. Natuurproducten vormen de basis van mijn keuken. Respect voor de natuur staat voor mij centraal.”

IMG_8548

Wat kost het?

Je kunt hier iedere dag terecht vanaf twaalf uur voor de lunch. Voor een nomadische mezze lunch, oftewel verschillende gerechtjes, betaal je 12,50 euro per persoon. ‘s Avonds betaal je van 7,50 (broodplankje) tot 12,50 euro (artisjoksalade) voor een voorgerecht en 17 euro (gevulde artisjok met kikkererwten) tot 23,50 (tajine met lam) voor een hoofdgerecht. Daarnaast kun je je laten verrassen met het mezze menu, vanaf 25 euro per persoon. Steevast de meest populaire optie, aldus Khellout. “En iedere dag maak ik wat anders. Ik leef in het moment en laat me inspireren door hoe ik me dan voel.”

IMG_8532

Was het wat?

We komen langs tussen lunch- en dinertijd: lekker rustig denken we. Maar niet voor Laurent Khellout. Hij is volop bezig met de voorbereiding voor die avond. Al helemaal omdat de andere vaste chef op vakantie is, dus hij is vandaag de enige. Het zonnetje schijnt dus de spullen worden naar buiten gebracht en voorzien van een aangenaam briesje wordt zo, midden op het Westergasterrein, de kip voor die avond gesneden, gemarineerd en gebakken. Dat laatste gebeurt op een bakplaat van imposante proporties. Met open mond kijken we naar de hoeveelheden. De chef stelt ons gerust: het komt altijd op.

Bij Raïnaraï kun je trouwens ook goed terecht als je vegetariër bent. Veel van de gerechten bestaan niet uit vlees, of er zit alleen vis in. (Zelf is Khellout opgegroeid als vegetariër die wel vis eet.)

IMG_8549

We komen niet vaak chefkoks tegen die zo gepassioneerd praten over eten als Khellout. Een duidelijke visie heeft hij ook. Mensen die niet zitten te wachten op zijn avontuurlijke inslag mogen wat hem betreft ophoepelen, lacht hij. Daar staat tegenover dat Raïnaraï al een paar jaar een vaste speler is op culinair gebied in de stad. Steeds meer mensen weten het Algerijnse restaurant te vinden en het zou ons verbazen als iemand daarvan niet terugkomt.

Wij daarentegen komen zeker terug. Geheel in tijd krijgen we lekker provisorisch een bordje aangereikt van de enthousiaste chef met wat van de kip erop. Niks meer, niks minder. Geloof ons: meer heb je ook niet nodig. Als er niet andere mensen op het terras hadden gezeten dan hadden we met liefde de goudgele saus van het bord afgelikt totdat deze weer spierwit zag. En dan is dit nog maar het begin. Ga hierheen en geniet!

(Oh en voor wie zelf van koken houdt, je kunt zelf ook aan de slag met de Algerijnse-nomadische keuken dankzij het Raïnaraï-kookboek.)

IMG_8534

IMG_8555