%
spots
Inside… Pesca

inside...

Inside… Pesca

Maakt vis weer toegankelijk

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: het gloednieuwe visrestaurant Pesca aan Rozengracht 133.

IMG_6148

Wat is het?

Een visrestaurant nieuwe stijl. Theatre of fish staat buiten op een bord en daar is geen woord aan gelogen: het gebouw en de entree doen groots aan. Bij binnenkomst ruik je de vis al voordat je de vangst uitgestald ziet liggen in het ijs. Zo’n frisse, zilte lucht. Supervers.

Vrolijk worden we ontvangen en krijgen we een blikje sardientjes met een nummer erop mee. Dat is waarmee we kunnen bestellen. Dat verloopt hier namelijk net even anders dan in andere restaurants: je kiest hoogstpersoonlijk je vis uit en wanneer deze is bereidt gaat het piepertje in het blikje af en mag je het eten zelf ophalen bij een counter voor de keuken.

IMG_6143

Voordat we de kans krijgen te bestellen raadt chef Bryce nog even de zeebaars aan: op houtskool gegrild in de Big Green Egg. En probeer zeker ook de heek, vervolgt hij, waarna hij in detail vertelt hoe hij die marineert met de exotische calamansi-citrusvrucht. Zijn enthousiasme en liefde voor vis is zo aanstekelijk dat we prompt al meer bestellen dan we denken op te kunnen, maar beter te veel dan te weinig.

Het restaurant zelf is sfeervol donker, met stoere lampen en gezellige kaarsjes op tafel. Leuk zijn ook de lange ‘shared dining tables’ die ogen als mediterraanse viskraampjes. Wie zich afvraagt waar de haken aan de muur voor dienen, komt daar direct na het bestellen van de vis achter. Het volgende station is namelijk de drankhoek. Hier kies je je wijn en bier (wist je dat een Weizen perfect bij oesters past?), die je vervolgens zelf in een met ijs gevulde bucket meeneemt naar je tafeltje en aan de haak hangt. Pretentieloos, daar houden we van.

IMG_6126

Wie zit erachter?

Twee jonge ondernemers: Sven Sallaerts en Jos de Jong. Ze vonden het een gemis dat er geen plek was om voor niet al teveel geld, goede vis te eten. Daarnaast vroegen ze zich af waarom alle vistenten zo wit en steriel moeten ogen. Kan het niet gewoon gezellig? Kunnen ze vis niet veel toegankelijker maken?

Het kostte hen uiteindelijk twee-en-een-half jaar om het plan te realiseren. Dat Pesca bestaat is mede te danken aan een zeer succesvolle crowdfundactie, precies een jaar geleden. Ook is de visleverancier ingestapt als investeerder, omdat er zo in het concept werd geloofd. Inmiddels is Pesca krap een maand open en loopt het storm.

IMG_6102

Vis blijft een duur product. Hoe komt het nou eigenlijk dat je bij Pesca niet zoveel betaalt als op andere plekken? Mede-oprichter Sven is er duidelijk over: doordat je zelf het bestelproces doorloopt en het eten ophaalt, is veel minder personeel nodig. Dat scheelt enorm in de kosten. Ook heeft hij een goede deal met zijn visleverancier: doordat hij twee maal per dag kan bestellen, kan hij dat heel specifiek doen. Zo is de vis gegarandeerd vers en hoeft er niks worden weggegooid.

Bijzonder detail is dat alle medewerkers van het visrestaurant meedelen in de winst, tot aan de afwasser aan toe. Sven: ‘We willen niet alleen met vis een statement maken, maar ook met de manier waarop je met mensen omgaat. Waarom zou het personeel niet mogen meegenieten van het succes? Dit maakt juist dat ze nog veel enthousiaster werken dan ze al doen.’

IMG_6129

Wat kost het?

Bij het bestellen van de vis hangt een groot lichtgevend bord met daarop de prijzen, net de visafslag. Even rekenen dus, maar de jongens bij wie je bestelt helpen graag mee. Het mooie van Pesca is dat je naar buiten kunt lopen en voor niet meer dan vijftien euro zeebaars, friet en salade hebt gegeten, vertelt Sven. ‘Je kunt natuurlijk ook losgaan met oesters en coquilles en makkelijk veertig euro de man uitgeven aan vis, maar dat is nog altijd een heel stuk goedkoper dan in zaken als The Seafood Bar.’

IMG_6113

Was het wat?

Als je van vis houdt, is dit waar je moet zijn. Het lekkerst is de heek: chef Bryce heeft niet gelogen. Als we onze duim naar hem opsteken staat hij even later glunderend aan tafel: ‘Kijk, veel mensen eten vis veel te gaar. Het moet er juist nèt even tegenaan zitten, dan is de smaak zoveel rijker en sappiger.’ Lachend vervolgt hij dat sommige klanten de vis terug willen sturen, omdat ze hem niet gaar genoeg achten. Met liefde loopt de chef dan even naar hen toe, om uit te leggen dat het zo echt veel lekkerder is. ‘En als ze het dan nog steeds doorbakken willen hebben, doe ik dat graag hoor. Maar gelukkig komen de meeste mensen er dan achter hoe ongelooflijk lekker vis eigenlijk kan zijn.’ Amen.

IMG_6090

De zeebaars op houtskool is ook zeker een spektakelstuk. Tevens hét populairste gerecht sinds de opening van een paar weken geleden. In de krap paar weken dat ze open zijn, zijn er zelfs al mensen voor teruggekomen, vertelt Bryce. De huid van de baars knispert tussen je tanden en een rokerige barbecuesmaak maakt zich meester van je mond. Zo doe je vis eer aan.

Wat we ook zeer waarderen is dat je hier tot laat kunt eten: de keuken is open van 18.00 tot zo’n 23.00 uur. Vooralsnog is het vistheater vijf dagen open, alleen op maandag en dinsdag zijn er geen ‘voorstellingen’.

Los van het eten is het fijn toeven in Pesca. Het personeel is ongelooflijk gastvrij en vrolijk. Ze dragen zwarte t-shirts met daarop teksten als ‘mosselman’, ‘graatmager’ en ‘neusje van de zalm’. Fijn ook is dat er een relaxte sfeer hangt: of je nu iets uitgebreid te vieren hebt of ‘gewoon even’ lekker wil weten, hier ga je het naar je zin hebben.

IMG_6086