%
spots
Inside… MoCo Museum

overige

Inside… MoCo Museum

Kunst, cultuur & streetcred

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: het MoCo Museum.

banksy

Wat is het?

Wees niet bang dat je elitair overkomt wanneer je zegt dat je een bezoek hebt gebracht aan het nieuwe MoCo (Modern Contemporary) Museum aan de Honthorststraat 20. De expositie die nu te zien is levert je namelijk alleen maar streetcred op. Tot 4 september vind je hier de tentoonstelling ‘Laugh now’ van straatkunstenaar Banksy, één van de meest gelauwerde artiesten van dit moment. Het MoCo is daarmee het eerste museum ter wereld met een Banksy-tentoonstelling. Tegelijkertijd, tot 3 juli, hangt er werk van de excentrieke popartlegende Andy Warhol.

Gemikt wordt op toegankelijke kunst

Het museum is gehuisvest in Villa Alsberg, op een droomlocatie die precies tussen het Rijksmuseum en het Van Gogh en Stedelijk Museum in ligt. In totaal zijn er zo’n tachtig originele werken van Banksy en Warhol te zien, afkomstig van een handvol particuliere verzamelaars. Gemikt wordt op toegankelijke kunst, die het goed doet bij de jeugd en de wat hippere ouderen.

Wie zit erachter?

Hip veertigers-echtpaar Lionel Logchies en Kim Logchies-Prins. In hun galerie in de Nieuwe Spiegelstraat hadden ze een jaar geleden al een Banksy-tentoonstelling gehouden die veel publiek had getrokken, waarna hen duidelijk werd: daar kunnen we meer mee. “Onder onze klanten zijn verzamelaars met grote stukken van Banksy. Hoe gaaf zou het niet zijn, dachten wij, om die aan een groot publiek te tonen,” vertelden ze in het NRC Handelsblad. Subsidie ontvangen ze niet en dat maakt het museum een frisse bedoening, zo tussen de oudgedienden op het Museumplein.

keuken

Wat kost het?

Voor volwassenen is de toegang 12,50 euro en jongeren betalen 6 euro. Kleintjes tot zes jaar komen gratis naar binnen. De Museumkaart is hier niet geldig, maar bezorgt je wel 10% korting.

Ook altijd leuk om je geld aan uit te geven zijn de prullaria uit museumwinkels. In dit geval is die gesitueerd in de keuken van het pand. Zo liggen op het enorme antieke fornuis linnen tasjes met Warhol-portretten uitgestald en vind je in de keukenkasten t-shirts, mokken en caps met befaamde Banksy-taferelen. Of waan je zelf even het meisje met de rode ballon met een echt hartvorming exemplaar. Wat is dan 12,50 euro? Heel wat dieper zal je in de buidel moeten tasten voor de gelimiteerde prints van Banksy die ze hier verkopen. Zo mag je het werk ‘Grannies’ (omaatjes die truien breien met daarop Punk’s not dead en Thug for life) meenemen voor niet minder dan 8950 euro. Gelukkig is er altijd nog het postkaartenrek.

banksy

Was het wat?

In art we trust, staat op een bordje naast de ingang. Dat belooft wat. Eenmaal binnen komen we direct tot rust: in musea lijkt de tijd altijd net iets langzamer te gaan en dat is ook hier het geval. Dat komt niet in de laatste plaats door de ruimtes, die steeds een bescheiden aantal werken vertonen en waarvan de muren in stijlvolle kleuren zijn geschilderd (gekozen door ontwerpgoeroe Piet Boon).

Op de begane grond bevindt zich de tentoonstelling van Banksy. Ondanks dat hij grote populariteit geniet, is niet duidelijk wie de ‘kunstterrorist’ precies is. Zijn identiteit weet hij nog altijd geheim te houden. Dat maakt de boel lekker geheimzinnig. Zou hij hier al zijn wezen kijken?

De geheime identiteit van Banksy maakt het lekker geheimzinnig

Een verdieping lager vind je de expositie van de kleurrijke Royal-werken van Andy Warhol. Het iconische portret van Marilyn Monroe heeft iedereen natuurlijk al duizend keer gezien, maar kende je ook die van onze eigen royal Beatrix?

Bijzonder ook is het kapitale pand zelf. Ooit gebouwd als woning en hiervoor deed het dienst als advocaten- en notarissenkantoor. De fonteintjes, open haard en serre maken dat je er zó weer zou kunnen (en willen!) wonen. Een sfeervol, eigentijds museum is het.

beatrix