%
spots
Inside… HAY

inside...

Inside… HAY

Na de grote verbouwing nóg indrukwekkender

Voor Inside… maken we een selectie uit de leukste, nieuwste en meest bijzondere plekken die Amsterdam te bieden heeft. Zo weet je direct waar je moet zijn. Deze editie: HAY, een fijne, laagdrempelige Scandinavische woonwinkel vol designmeubels die zo van de ontwerptafel zijn gerold.

img_0891

Wat is het?

Of je nu op zoek bent naar inspiratie, een goede kop koffie of je portemonnee wilt trekken: bij het Deense designwinkel HAY kan het allemaal. De Amsterdamse flagshipstore van HAY heeft twee ingangen: aan de Nieuwezijds Voorburgwal als aan de Spuistraat. Het is een lichte, frisse zaak die sinds een maand of twee is deze winkel nog mooier geworden.

HAY is namelijk twee keer zo groot geworden en heeft er een verdieping bij gekregen. Nu is er beneden meer ruimte voor de meer betaalbare accessoires, textiel en kantoorartikelen (te vinden in de stellingkasten) en vind je bovenin een volledig ingerichte slaapkamer en lijken alle designtafels en stoelen beter tot zijn recht te komen.

Naast designstukken kun je er ook nog eens goede koffie halen: HAY boft met een Koffielsalon shop-in-shop. Dat winkelt niet alleen heel lekker: je test ondertussen ook nog eens de meubels uit terwijl je geniet van een flat white, chocoladetaartje (ze verkopen verse taartjes van de naastgelegen banketbakker Lanskroon), of één van die zalig gevulde croissants. Dé plek om op een regenachtige zondag wat werk te verzetten, als je het ons vraagt. En wooninspiratie op te doen, dat ook.

img_0888

img_0882

Wie zit erachter?

Het Deense HAY werd in 2002 opgericht door het koppel Rolf en Mette. Het idee? Duurzame designmeubels tegen aantrekkelijke prijzen. Het stel putte inspiratie uit Deense meubels uit de jaren ’50 en ’60 en is duidelijk terug te zien in de collecties. Het merk heeft zich de afgelopen jaren flink bewezen: de About a Chair AAC collectie is zowat een designklassieker te noemen.

img_0896

Wat kost het?

Design is niet goedkoop en dat is HAY – ook al pretenderen ze het – ook zeker niet. Voor een eetkamerstoel betaal je grofweg tweehonderd euro, voor een bank een slordige drieduizend. Het leuke is wel, dat ze bij HAY de meest uiteenlopende producten verkopen: van pennen, paraplu’s, scharen tot complete slaapkamers. Zelfs met een klein budget kun je voor vijf euro bij deze Deense zaak slagen.

img_0895

Was het wat?

HAY is een designwinkel zonder poespas. Iedereen kan er zo, hop, naar binnenlopen en niemand zal je wat proberen aan te smeren. Dat is best uitzonderlijk voor een designwinkel. HAY is met haar hoge plafonds en vele ramen licht en voelt groots aan, een slim designteam heeft vervolgens weer overal intieme hoekjes ingericht. Even naar HAY? Trek er gerust een paar uur voor uit!

img_0883

img_0893

img_0892