%
route
Het muzikale Amsterdam volgens bassist Xander Vrienten

persoonlijke route

Het muzikale Amsterdam volgens bassist Xander Vrienten

Kijk verder dan het Rembrandt en Leidseplein

Voor wie hem nog niet kent: maak kennis met Xander Vrienten. Deze in Amsterdam geboren en getogen stoere vent is 26 jaar en succesvol bassist. Hij speelt in verschillende bandjes zoals Valerius en Jett Rebel. Xander kent Amsterdam op zijn duimpje en weet veel van muziek, dus hij lijkt ons de aangewezen persoon voor een blik op het muzikale Amsterdam

xanjettrebel
Xander met Jelte Tuinstra (Jett Rebel).

Buiten die bandjes ben ik ook veel in de studio of whatever te vinden, als het maar met een bas is

Vrijwel het eerste dat Xander met ons deelt is dat 2014 een mooi festivaljaar belooft te worden. En dat is fijn, maar het is natuurlijk nog fijner dat we nu eerst met hem op pad gaan naar een soort digitaal mini-festival. Hij deelt namelijk een verscheidenheid aan muzikale topplekken met ons en daar zitten vast een aantal plekken tussen die je nog niet kent. There we go!

The Waterhole

Korte Leidsedwarsstraat 49

 

thewaterhole

Op deze plek komen veel muzikanten samen om te jammen en dat maakt het een geschikte plek om te luisteren naar verschillende soorten live muziek. Dit kan bij The Waterhole dan ook nog eens zeven dagen in de week. Wat betreft het publiek is er een mix te vinden tussen jong en oud en nationaal en internationaal. Volgens Xander worden dit soort plekken wel teruggeschroefd in aantal. ‘Gelukkig nog niet zo erg als in Rotterdam, daar zijn bijna alle belangrijke podia dicht gegooid, waardoor de hele muziekscene uitwijkt naar andere steden. Zo stom, zoiets is veel moeilijker te herstellen dan kapot te maken’, zegt Xander.

Cox

Marnixstraat 429

 

cox

De Cox, gesitueerd in de Stadsschouwburg, is een echte favoriet van Xander. De creatieve geesten die hier in de rij voor de deur staan, krijgen hierbinnen ook een podium. Dit is namelijk een plek waar van alles kan gebeuren op het gebied van kunst en muziek. Xander zegt: ‘Hier ben ik vaak te vinden. Het is er gezellig en er wordt goed gespeeld.’ Naast deze plek waar Xander zelf regelmatig optreedt, is hij met zijn bandjes ook vaak te vinden op Blijburg.

Paradiso

Weteringschans 6-8

 

Church_Windows_Paradiso_Amsterdam

Wij vroegen Xander, wanneer hij een keer niet zelf op het podium staat, waar hij het liefst naartoe gaat om een muzikaal optreden bij te wonen. Zijn antwoord: ‘Paradiso. Zonder enige twijfel.’ En hoewel je waarschijnlijk sowieso van dit begrip (want dat is het) hebt gehoord, moet je er ook een keer zijn geweest. Veel muzikanten noemen Paradiso een van hun lievelingsplekken om op te treden. Niet alleen door het gave balkon, maar ook door de uitstekende akoestiek. ‘Ik ben er sowieso om de hoek opgegroeid en het blijft nostalgisch om daar je lievelingsbands te zien. Ik ga niet heel vaak naar bands kijken, maar als ik ga het liefst daar’, aldus Xander.

Paradiso blijft een nostalgische plek om je lievelingsbands te zien

Noorderlicht

NDSM Plein 102

 

Noorderlicht

Hoewel deze plek niet geheel onbekend is, is het volgens de bassist nog wel ondergewaardeerd. Xander zegt: ‘Vooral in de zomer kun je er lekker eten en zijn er meestal Amsterdamse bandjes.’ Een plek die je dus moet onthouden voor als het weer lekkerder weer gaat worden, want het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar je kunt er ook heerlijk zwemmen. Bij Noorderlicht zijn er sowieso van april tot en met september op elke vrijdag, zaterdag én zondag bandjes en dj’s die je laten genieten van hun muzikale talenten.

North Sea Jazz Club

Pazzanistraat 1

 

North-Sea-Jazz-Club-Vara-

De North Sea Jazz Club ligt dichtbij het Westerpark. De naam doet vermoeden dat je er voornamelijk Jazz zult horen, maar niets is minder waar. Je hoort hier ook veel Funk en Soul voorbij komen. Daarbij is het ook ingericht voor mensen met verschillende wensen, want je kunt er heerlijk tafelen, maar zeker ook dansen. ‘Zelf zit ik in de huisband van “Je Veux Flaner”, dat vindt daar plaats en dat is zeker ook een aanrader als je op de hoogte wilt blijven van de artiesten scene’, noemt Xander nog.

‘t Mannetje

Tweede Marnixplantsoen 1

 

hetmannetjegoede

We moesten natuurlijk ook even aan Xander vragen waar hij na een optreden het liefst een biertje drinkt. Een van die plekken is café ‘t Mannetje aan de rand van de Jordaan. Een eerlijke bruine kroeg en dat is juist waar hij van houdt. En volgens Xander staat ‘de liefste barvrouw van Amsterdam’ in dit café. Wij willen hem bedanken voor zijn muzikale tips en inzichten over zijn oude, vertrouwde stadje. Hopelijk hebben jullie genoten van deze muzikale route en zien we jullie na afloop van een wilde dag vol met vrolijke en fijne tonen een keer aan de bar bij ‘t Mannetje om te proosten op nog meer muziek!