%
insider
Het mooiste plekje van Amsterdam: Scheepvaartmuseum

het mooiste plekje in amsterdam

Het mooiste plekje van Amsterdam: Scheepvaartmuseum

Chauffeur Ahmet vertelt over zijn favoriete spot

Wat is Het mooiste plekje van Amsterdam? We stappen in bij een willekeurige taxi van TCA en vragen de chauffeur ons te brengen naar een plek in de stad waar hij of zij graag komt. Deze keer treffen we Ahmet.

img_9960

Vandaag nemen we de som op de proef bij de taxistandplaats bij het centraal station. Daar komen we de opgewekte Ahmet tegen, die staat te wachten op een nieuwe klant. Hij steekt zijn liefde voor het taxirijden én voor Amsterdam niet onder stoelen of banken, maar twijfelt wel of hij de juiste kandidaat is. Hij zit namelijk na een paar jaar afwezigheid pas sinds mei weer op de taxi.

Eerder reed hij ook voor TCA, maar maakte hij een uitstapje als medicijnbezorger voor een apotheek in zijn eigen buurt en ook reed hij een tijd op een Schipholbusje. Nu is hij weer terug bij zijn oude geliefde, de stadstaxi. Volgens Ahmet gaat er niks boven rijden door Amsterdam.

‘Ik ben ook altijd chauffeur geweest. Niet alleen omdat je op een gegeven moment veel ervaring hebt, maar ook omdat ik het zo leuk vind. Ik kan de hele dag autorijden, je bent veel buiten, zit niet opgesloten in een kamertje en ontmoet allerlei soorten mensen. Veel toeristen, maar ook veel echte Amsterdammers. Zo leuk. En je komt ook steeds weer op ander plekken. Het is toch dat stukje vrijheid dat zo aanspreekt.’

Er gaat niks boven iedere dag rijden door Amsterdam

Wat hij het mooiste plekje van de Amsterdam vindt? Hoe je bij het Scheepvaartmuseum aan beide wegkijkt over het water. We zetten koers en rijden westwaarts van het station weg, over de De Ruijterkade. Ahmet wijst richting het IJ: ‘Kijk nou, dit is toch een prachtige stad?’ Hij vertelt hoe hij geboren is in Izmir, de derde grootste stad van Turkije en ook een havenstad. ‘Ik hou van grote steden met water en havens. Ik ben sowieso echt een stadsmens.’

Dan rijden we langs de Passenger Terminal, ook al zo mooi, vindt Ahmet. Hij komt er trouwens regelmatig wanneer er een groot schip aanmeert. Dat houdt hij in de gaten. Niet alleen leuk voor hem, maar ook handig voor de passagiers die elders in de stad moeten zijn: Ahmet rijdt een grote wagen waar extra veel bagage in past.

Overigens waardeert hij het mooie stadsbeeld nog iedere dag, merkt hij op. Ook al is hij dagelijks in Amsterdam te vinden, vervelen doet het nooit. ‘Al is het ’t best als het mooi weer is, want bij regen of in het donker moet ik extra goed opletten en kan ik niet een beetje om me heen kijken.’

Dan rijden we voorbij het Scheepvaartmuseum, het witte gebouw schittert in de zon. Best een iconische plek van de stad ook, zegt Ahmet. Niet alleen vanwege het verleden, maar ook de oud en nieuw-feesten die hier worden gevierd en de Sint die aankomt, lacht hij.

Kijk dan toch, hoe mooi het hier is! En zo wijds

Op de brug voor het museum die de Prins Hendrikkade met de Kattenburgerstraat verbindt gaat hij iets langzamer rijden. ‘Kijk’, zegt hij, ‘kijk om je heen. Zo mooi!’ Aan onze rechterhand het Scheepvaartmuseum, NEMO, het Centraal Station en de bibliotheek. Aan de linkerkant kijken we uit over een mooie kerkklok en in de verte de molen bij Brouwerij ’t IJ. Het is zo wijds en ruimtelijk en je ziet zoveel tegelijkertijd. Je hebt hier ook geen idee dat je eigenlijk zo dichtbij het drukke centrum bent, beaamt Ahmet.

Als hij vrij is mag hij hier ook graag wandelen. Niet omdat hij de taxi zat is, maar je moet toch wat lichaamsbeweging krijgen als je de hele dag in een auto zit. Hij woont zelf in de wijk Wittenburg, vlak tegenover het Scheepvaartmuseum. Vanaf daar loopt hij zó naar het Rembrandtplein.

Als we terugkeren naar het Centraal Station rijden we voorbij de OBA. Daar gaan zijn twee kinderen graag naar de bieb, vertelt Ahmet. ‘Ongelooflijk dat het nu zo mooi is geworden daar. Vroeger had je er een tippelzone en veel junkies. Het was echt onveilig om daar rond te lopen. En nu kom ik er maar al te graag. Dat hebben ze goed gedaan.’

img_9965img_9959