%
insider
Het mooiste plekje van Amsterdam: Rembrandtplein

het mooiste plekje in amsterdam

Het mooiste plekje van Amsterdam: Rembrandtplein

Chauffeur Moesi vertelt over zijn favoriete spot

Wat is het mooiste plekje van Amsterdam? We stappen in bij een willekeurige taxi van TCA en vragen de chauffeur ons te brengen naar een plek in de stad waar hij of zij graag komt. Deze keer stappen we in bij de 42-jarige Moesi.

“Waar we heen gaan? Het Rembrandtplein, natuurlijk!” Moesi koestert warme herinneringen aan het plein. Toen hij in 2000 begon als taxichauffeur, deed hij dat naast zijn andere werk in de bouw en als koerier bij een bakker. “Weet je wat, dacht ik. Ik ga in het weekend extra bijverdienen als taxichauffeur.” Drie banen tegelijkertijd bestieren bleek op ten duur wat zwaar, dus Moesi besloot door te gaan in de taxibranche. Het beviel goed.

Moesi zucht. “Kijk, soms wordt het werk voor ons zo moeilijk gemaakt hè.” Hij wijst in de verte naar Leidseplein. “Ik wil nu van de Elandsgracht naar Rembrandtplein, maar heel het Leidseplein ligt overhoop. Ik moet dus eigenlijk van te voren denken hoe je daar moet komen.”

Duizend gulden in een weekend verdienen
Moesi stapte in net voor de deregulering van de taximarkt. Het staartje van de gouden tijden kreeg hij nog net mee. “Dan stonden er gewoon honderd mensen op een taxi te wachten op het Rembrandtplein.” We rijden het plein op, hij wijst naar de vroegere standplaats op Rembrandtplein, net voor de deur van sushirestaurant Shabu Shabu. Nu mag daar niet meer geparkeerd worden. Als hij iemand moet oppikken, parkeert hij zijn taxibus om de hoek.

“Er werd in die tijd met fooien gesmeten. Ik verdiende makkelijk 1000 gulden in een weekend. Nu is het wel anders. Als ondernemer moet ik zelf geld verdienen. Daarom werk ik wanneer er werk is en moet ik de weekenden wel meepakken. Ik heb een achtpersoons bus, in het weekend heb ik het écht heel druk. Al doe ik de nachten niet meer, daar heb ik wel m’n redenen voor.”

‘Ze trok al haar kleren uit’
Eén rit vanaf het Rembrandtplein zou hij nooit meer vergeten. Vijftien jaar geleden pikte hij twee jongens en twee meisjes op. Moesi: “Ze moesten naar een afterparty in Westpoort en wilden een tussenstop op het Haarlemmerplein. Ze waren behoorlijk doorgesnoven en hadden veel gedronken. Toch waren ze heel aardig en verre van agressief.”

Toen Moesi de tussenstap maakte, rende één van de meisjes uit de auto trok al haar kleren uit en begon naakt voor de taxi te dansen. “Ik wist niet wat me overkwam. Ik riep nog: ‘trek je kleren aan, je krijgt het koud! En: ‘anders krijgen we een boete, het is goed zo!’, maar ze bleef gewoon doordansen.” De actie bleek een verwoede poging om Moesi mee te krijgen naar de afterparty, maar hij bedankte vriendelijk. “Ja, dat zijn van die ritten die je nooit meer vergeet, die maak je alleen mee in de nacht.”

Toen vielen er klappen
Toch heeft hij de nacht definitief achter zich gelaten. Hij rijdt wel in het weekend, maar zodra de avond lonkt, keert hij huiswaarts naar zijn gezin. Tijdens de Sail 2005 stapten een jongen en een paar meisjes in zijn taxi op de Zeedijk, maar halverwege de Prins Hendrikkade begon één van de meisjes te kotsen. Zo hup, over Moesi zijn arm heen.

De jongen besluit de taxi te stoppen en wilt verder lopen. Moesi: “Dus ik zei: wacht even, wie gaat de taxi schoonmaken? Als jij wat kapot of vies maakt, moet je zelf je verantwoordelijkheid nemen.” Moesi bood de groep een redelijk bedrag zodat hij zijn auto kon laten schoonmaken, maar de jongen in kwestie had andere plannen. Hij had inmiddels zijn vrienden gebeld. “Drie Hollandse jongens en drie meisjes stonden voor mijn neus. Ik was bang om geslagen te worden of in de gracht te worden gegooid. De jongen duwde me, ik duwde terug. Het ontaarde in een gevecht en uiteindelijk mocht ik een nacht in de cel tukken, tussen de junks.”

Nooit meer de nacht in
Toen bleek dat de jongen door de ogenschijnlijk onschuldige duw zijn been brak, brak de hel los. Met een rechtszaak tot gevolg. En waar de jongen eerst eerlijk vertelde dat hij de eerste was die duwde en niet Moesi, veranderde hij later zijn verhaal. Moesi: “Ik ga nooit meer de nacht in, al is het voor mijn eigen veiligheid. Soms heb ik instappers ‘s ochtends vroeg, dan check ik altijd goed of ze niet teveel hebben gedronken. Ik vermijd liever het gevaar.”