%
insider
Het mooiste plekje van Amsterdam: Museumplein

het mooiste plekje in amsterdam

Het mooiste plekje van Amsterdam: Museumplein

Chauffeur Omer vertelt over zijn favoriete spot

Wat is Het mooiste plekje van Amsterdam? We stappen in bij een willekeurige taxi van TCA en vragen de chauffeur ons te brengen naar een plek in de stad waar hij of zij graag komt. Deze keer een gezellige rit met Omer.

Al vijftien jaar rijdt hij op de taxi, vertelt Omer. Het is het leukste werk wat hij kan bedenken: hij is eigen baas en kan gaan en staan waar hij wil. Nu met de Ramadan, waar hij ook aan meedoet, is het bovendien ook goed te doen. Een stuk makkelijker in ieder geval dan in een bakkerij werken bijvoorbeeld, waar je de hele dag met je hoofd boven de versgebakken broodjes hangt.

Omer woont zelf in Bos en Lommer. Mocht je in de buurt zijn van Podium Mozaïek: je kunt hem geregeld vinden op de taxistandplaats daarnaast. Zijn eigen huis is er vlak naast. Handig: als-ie nog wacht op klanten en zin heeft in een kop koffie, kan zijn vrouw of een van zijn kinderen die zo komen brengen, vertelt Omer lachend.

Ik ga graag met mijn kinderen naar het Museumplein, een beetje rondwandelen en gezellig praten

Hij heeft twee oudere kinderen, van halverwege de twintig, en twee tieners. Een van de dingen die ze graag samen doen is naar het Museumplein gaan. Op de dagen dat Omer vrij is bijvoorbeeld, en zijn jongste kids thuiskomen van school. Wat ze dan doen? Niks bijzonders eigenlijk, maar gezellig is het wel. Een beetje wandelen en op een bankje neerstrijken, praten over alles wat hen bezighoudt. Omer’s vrouw gaat ook mee en neemt dan van de gelegenheid gebruik om even lekker door de PC Hooftstraat te struinen.

Het leuke aan het Museumplein vindt Omer de uitgestrektheid. Het doet er eigenlijk nooit druk aan. Leuk is ook de diversiteit: van Nederlandse toeristen tot buitenlanders tot bewoners van omliggende wijken en uit de rest van Amsterdam, zoals hij en zijn gezin.

Op het Museumplein is het eigenlijk altijd rustig

Hoe aangenaam Omer het Museumplein ook vindt, uit Bos en Lommer gaat hij nooit meer weg. Dat je het even weet. Hij woont al sinds 1988 in hetzelfde huis en in de buurt vindt hij alles wat hij kan verlangen: winkels, restaurants, de tram, veel groen en rust. En je zit ook nog eens zó in het centrum. Of op het Museumplein dus.

In Bos en Lommer heeft Omer trouwens nog een goede tip voor wie van Turks eten houdt: Birtat aan de Bos en Lommerweg 242. Je kunt zowel gezellig daar zitten als je eten ophalen. Een favoriet gerecht heeft Omer niet, alles is er lekker, maar probeer zeker ook de köfte.