%
insider
Het mooiste plekje van Amsterdam: Van Limburg Stirumplein

het mooiste plekje in amsterdam

Het mooiste plekje van Amsterdam: Van Limburg Stirumplein

Chauffeur Remi vertelt over zijn favoriete spot

Wat is Het mooiste plekje van Amsterdam? We stappen in bij een willekeurige taxi van TCA en vragen de chauffeur ons te brengen naar een plek in de stad waar hij of zij graag komt. Deze keer een bijzonder ritje, namelijk in de enige echte Engelse taxi die Amsterdam rijk is: die van Remi.

En, waar gaat de rit naartoe? Op die vraag begint Remi een beetje moeilijk te kijken. ‘Oei, dat nog eens een probleem worden. Ik vind namelijk zoveel plekken in Amsterdam heel mooi.’ Na het opnoemen van een behoorlijk lijstje van straatnamen en buurten waar hij goede herinneringen aan heeft, besluiten we koers te zetten richting het Van Limburg Stirumplein. Daar, in de Van der Hoopstraat, is hij geboren en heeft hij tot zijn tiende jaar gewoond. Hoezo jeugdsentiment?

We vragen of het eigenlijk een voordeel is om een geboren en getogen Amsterdammer te zijn, als taxichauffeur in de stad. Jazeker, antwoordt Remi: ‘Dan weet je de beste sluiproutes. Als je hier niet vandaan komt, is het moeilijk om al die kleine straatjes te kennen die maken dat je ergens nèt even wat makkelijker en sneller naartoe rijdt.’ Hij vervolgt: ‘Daarentegen heb je als taxichauffeur helemaal niets aan zoiets als een TomTom. Dat heeft in Amsterdam geen zin. Ik zal een voorbeeld geven: als je van het Haarlemmerplein naar het Leidseplein wil, zal die je namelijk over de Stadhouderskade en de Nassaukade sturen. Nou, dan sta je lekker in de file hoor. Als je met mij gaat, ben je er sneller en dat scheelt ook weer geld.’

Een echte Amsterdamse taxichauffeur kent alle kleine straatjes en sluiproutes

Remi lijkt gelijk te krijgen: nog voordat we het doorhebben staan we op het Van Limburg Stirumplein. Hij parkeert zijn wagen op het trottoir in het midden van de rotonde, vlak naast de trambaan die er dwars doorheen loopt. Dat mag best voor eventjes, want we hebben hier te maken met een bijzondere wagen. De taxi van Remi is namelijk de enige echte originele Engelse taxi in heel Nederland, vertelt hij trots. Het leuke is dat je ‘m kunt aanvragen als je een taxi bestelt via TCA.

Hoe is het gekomen dat hij in een Engelse taxi rijdt? Remi zal het uitleggen. Het begon ermee dat hij met zijn vrouw in Londen op vakantie was, al vele jaren terug. Daar hoort natuurlijk ook een ritje in zo’n iconische wagen bij. Op het moment dat hij voet zet in de taxi, raakt Remi op slag verliefd. Hoewel de wagens natúúrlijk in Engeland worden gemaakt, kwam Remi erachter dat in Duitsland een dealer zit – die de taxi óók kon leveren met het stuur aan de voor in Nederland juiste kant. En zo gebeurde het dat Remi niet heel veel later naar Coventry toog en zijn spiksplinternieuwe Engelse taxi kon ophalen. Hij kreeg zelfs nog een rondleiding in de fabriek.

van limburg stirumplein 2

Dat is zestien jaar geleden en inmiddels rijdt hij in zijn tweede exemplaar. Remi vindt zijn wagen niet alleen heel mooi, maar ook de meest praktische taxi die je kunt hebben. Ook als klant. ‘Je hebt achterin veel meer privacy, doordat ik van de mensen die ik meeneem met plexiglas ben afgezonderd. Mochten mensen dat willen, dan kan ik ook de intercom uitschakelen en hoor ik zelfs niet wat er wordt besproken,’ vertelt hij. Daarnaast is het er een stuk ruimer en kun je prima je benen kwijt. Er zit zelfs een draaistoel in die naar buiten gedraaid kan worden, zodat mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten makkelijk mee kunnen.

Remi vertelt dat hij zelfs een speciaal registratieplaatje heeft laten maken in Schotland, precies zoals ze ook verplicht op alle taxi’s in Londen moeten zitten. ‘Hier is dat niet verplicht, maar ik vond dat gewoon leuk. Kijk, hier zie je mijn officiële Nederlandse registratienummer en hier dat ik tot vijf mensen kan vervoeren. Precies zoals daar.’

van limburg stirumplein 3

Terwijl we op het Van Limburg Stirumplein al pratend naar de taxi staan te kijken, komt er een man aanlopen die vraagt of de wagen ook te huur is voor fotoshoots. Remi knikt en geeft hen zijn kaartje. ‘Het gebeurt echt meerdere keren per dag dat mensen me aanspreken vanwege mijn auto. Leuk hoor, vind ik dat. Het staat altijd garant voor een aardig gesprek.’ Remi vertelt dat hij zelfs regelmatig bruidsparen vervoert, die niets liever willen dan aankomen in een Engelse taxi. Best een beetje bijzonder om deel uit te kunnen maken van zo’n memorabele dag, beaamt hij. ‘Sowieso vind ik het leuk dat mensen nog trouwen tegenwoordig. Er wordt teveel samengewoond, vind ik.’

Deze buurt was vroeger een echte ouderwetse, gezellige volksbuurt

Weemoedig wordt hij trouwens niet van zijn oude buurtje, want hij komt er nog vaak genoeg. Wel rakelt hij de gebeurtenis op van de tram, lijn 10 komt hier langs, die even verderop bij de Groen van Prinstererstraat uit de bocht vloog. Toen was hij zelf nog een jongetje. ‘Niet dat ik er altijd aan denk hoor, maar soms wel, als ik hier langs rijd.’ De buurt is overigens niet veel veranderd, vindt Remi. In zijn jonge jaren zat de Albert Heijn er bijvoorbeeld ook al. Alleen zijn sommige woningen vernieuwd en vroeger stond er op het plein altijd een viskraam.

Remi woonde alleen met zijn moeder, maar een vader heeft hij nooit gemist. ‘Daarvoor zorgden de mensen hier te goed voor elkaar. Iedereen hield elkaar wel in de gaten: dit was vroeger echt zo’n ouderwets gezellige volksbuurt.’ En nog steeds, dus: een prima plek.