%
route
Het asbakje van de KLM-piloten en het zinkende schip

thema route

Het asbakje van de KLM-piloten en het zinkende schip

De leukste bijnamen van Amsterdamse gebouwen

Amsterdammers zijn grof gebekt en hebben humor. En dat is een gouden combinatie met de diverse architectuur die de stad rijk is. Want een Amsterdammer kan het natuurlijk niet nalaten om een eigen naam te bedenken voor deze gebouwen. In het laatste Taxinummer, het blad voor en door taxichauffeurs, stond een artikel van architectuurhistorica Willemijn van Breda. Zij zet de leukste en opvallendste bijnamen van Amsterdamse gebouwen op een rij.

Stopera

Waterlooplein 22

 

stopera

Bron: Flickr

Al vanaf het begin van de bouw van het nieuwe stadhuis en operagebouw is er een protestgroep Stop-de-opera geweest, die claimen dat de samentrekking van stadhuis en opera tot Stopera door hen is bedacht. Na de voltooiing kreeg het gebouw ook de bijnaam ‘Het Kunstgebit’ omdat het er uit ziet als een mond vol tanden.

NEMO

Oosterdok 2

 

nemo

Bron: Flickr

Op de IJtunnel staat NEMO, voorheen New Metropolis, uit 1997 van architect Renzo Piano. Het gebouw is volgens Piano een ‘reflectie van de dwarsdoorsnede van de IJ-tunnel’. Dit wetenschaps- en technologiegebouw dreigde aan het einde van de vorige eeuw failliet te gaan. En omdat er toch al een associatie met de scheepvaart werd gemaakt in de voormalige haven van het Oosterdok, kreeg het museum de bijnaam ‘Zinkend Schip’.

Oudhof Effecten

Rokin 99

 

Rokin 99

Rokin’s Ray Ban en ‘De Mestkever’ zijn de bijnamen van het fel groenblauwe gebouw op het Rokin van Mart van Schijndel uit 1990, bestemd als kantoor voor Oudhof Effecten.

Europarking

Marnixstraat 250

 

10425098_789593637791014_7926121352405034276_n

De torens van Europarking aan de Marnixstraat uit 1971 worden ‘de Billen
van Zandstra’ genoemd vanwege de naam van de architect en de vorm van het gebouw.

Nederlandse Film & Televisieacademie

Markenplein 1

 

nfta

Bron: Flickr

Het gebouw, dat in 1999 werd opgeleverd, is voorzien van een groene glazen gevel. Mensen die de moderne architectuur niet waardeerden, bedachten de scheldnaam ‘Het Groene Monster’ voor dit bouwwerk.

Marathontoren

Olympisch stadion

 

os

Bron: Flickr

Bij het Olympisch Stadion staat de marathontoren, waarop in 1928 de olympische vlam brandde in een schaal, die naar verluid ‘Het asbakje van de KLM-piloten’ werd genoemd.

MRVDV

Silodam

 

silodam

Bron: Flickr

Op de Silodam staat een wooncomplex van MVRDV uit 2003. Het gebouw moest eruit zien als een zeecontainer, maar de Amsterdammers verzonnen al snel de bijnaam ‘Het Engelse Dropje’.

Benieuwd naar meer bijnamen? Kijk in de septembereditie van Taxinummer!