%
route
Het Amsterdam uit films en series

thema route

Het Amsterdam uit films en series

Onze stad in de hoofdrol

Veel Nederlandse series worden opgenomen in onze hoofdstad. Toch herken je lang niet altijd de verschillende locaties. Buiten de Nederlandse televisieseries zijn er ook een aantal Amerikaanse producties die de sfeervolle en authentieke binnenstad van Amsterdam kiezen voor een rol in de film. Vandaag een route waarbij we zelf even de hoofdrol vervullen. De plekken uit Amsterdam die op tv te zien zijn, lichten we toe!

Coffeeshop De Dampkring

Handboogstraat 29

 

de dampkring

Coffeeshop De Dampkring kwam voor in de film Ocean’s Twelve. Matt Damon, Brad Pitt en George Clooney zitten daar voor een scène waarin ze zogenaamd een dealtje sluiten. De Dampkring was altijd wel populair onder de toeristen door de locatie en de aankleding. Na het uitkomen van deze film steeg de plek nog meer in populariteit. Leuk om een keer naar binnen te lopen en wie weet zit je dan wel op dezelfde stoel als waar de billen van Brad Pitt ooit op rustte…

Magere Brug

Magere Brug

 

Amsterdam_Magere_Brug

De enige keer dat James Bond naar Nederland kwam, was met de film Diamonds Are Forever. In de gedaante van Sean Connery bezocht hij in 1971 Amsterdam. De Magere Brug, voor velen een van de mooiste die Amsterdam te bieden heeft, komt in de film voorbij wanneer er een lijk uit het water wordt gevist. Een beetje creepy dus, maar gelukkig was het maar een film. Het blijft hoe dan ook een schitterende brug die ook vooral ‘s avonds een prachtig beeld geeft door de verlichting!

Hotel L’Europe

Nieuwe Doelenstraat 2-14

 

Amsterdam_-_Hotel_de_Leurope

Dit zeer chique hotel komt voor in de Nederlandse serie A’dam E.V.A. die een tijd geleden op tv kwam. Eva (actrice Eva van de Wijdeven) wordt in een bepaalde aflevering door haar homovriend Harm Jan mee uit eten genomen. Bij Hotel L’Europe eet je echter niet zomaar, want er hangt een flink prijskaartje aan. Mocht je wat te vieren hebben of een goede vriend willen opvrolijken (zoals Harm Jan ook bij Eva wilde doen) is dit natuurlijk een voortreffelijke spot voor een chic avondje uit.

Café Lowietje

Derde Goudsbloemdwarsstraat 2

 

Het aloude bekende café Lowietje uit een van de meest kenmerkende series voor de Nederlandse televisie: Baantjer. Het café bevindt zich in hartje Jordaan. Jarenlang kwam de cast van Baantjer hier en was Lowietje een belangrijk decor voor de serie. De kruk waar de Cock (met CK) zat staat nog op exact dezelfde plaats. Wanneer je hier plaatsneemt voor een biertje, waan je je even op de oude set van Baantjer. En dat terwijl het dus toch echt is!

Ouder en Kind Centrum – Kraijenhoff

Kraijenhoffstraat 32

 

Beatrix_+_Danny_de_Munk_932-9143

Het gebouw waar nu het ‘Ouder en Kind Centrum – Kraijenhoff‘ zit (een soort opvoedcentrum), kwam voor in de film Ciske de Rat. Bijna typerend als je je bedenkt dat Ciske ergens ook best wel een rotjochie was, omdat het aan een goede opvoeding ontbrak. In de film kwam dit gebouw voorbij als de school van meester Buis. Eigenlijk was Amsterdam überhaupt wel het decor voor deze film met Danny de Munk. Veel van de scènes werden opgenomen in de Czaar Peterbuurt (ten oosten van de Oostelijke eilanden).

Bezoek deze plekken een keer en voel je eventjes een filmster die op de set van Amsterdam rondloopt!