%
route
Heineken Ontvoering Route: van begin tot eind

thema route

Heineken Ontvoering Route: van begin tot eind

Een dagje in de onderwereld

De Heineken ontvoering is misschien wel een van de bekendste ooit uit de Nederlandse geschiedenis. Freddy Heineken werd samen met zijn chauffeur Ab Doderer op 9 november 1983 ontvoerd door Willem Holleeder, Cornelis van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard. Ze hebben de twee mannen drie weken lang vastgehouden. Wij voeren je een dagje langs de plekken die kenmerkend zijn voor deze gruwelijke ontvoering.

‘t Groene Paradijs

Van Hallstraat 99-103

 

Van_Hallstraat_Amsterdam

Niet bij de bloemenzaak ‘t Groene Paradijs zelf natuurlijk, maar één etage daarboven kwamen de ontvoerders samen. De vier vrienden kwamen op oudejaarsavond vaak samen op een geheime plek om terug te blikken op het afgelopen jaar en plannen te beramen voor het nieuwe jaar. Hier, in een appartement op de van Hallstraat, is het plan van aanpak voor de Heineken ontvoering tot stand gekomen. Hun jeugddroom (tja, van wie niet?) was om in één klap rijk te worden. Zij besloten deze droom uit te laten komen via de criminele weg. Ze hadden al een naam voor de (toen nog te plannen) ontvoering: ‘operatie Rolls Royce’. In totaal hadden ze honderdduizend gulden te besteden om spullen te kopen die nodig waren voor de ontvoering. Denk aan pruiken, portofoons en wapens. Vervolgens stelden ze een lijst samen met de vijf rijkste mannen in Nederland. Alfred Heineken stond op twee en hij werd het doelwit. Het plan was er. En ‘operatie Rolls Royce’ werd ‘operatie Heintje’.

‘Het Pentagon’

Tweede Weteringplantsoen

 

heinekenbrouwerij

Op 9 november 1983 was het dus zover. Het viertal was klaar voor de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Donderer. Iets voor zevenen verlieten Heineken en Ab ‘het Pentagon’ (ongeveer naast de brouwerij), oftewel: het kantoor van Heineken. Ze waren opzoek naar de auto, toen ze werden overvallen door de vier criminelen. Beide heren kregen een helm opgezet en hardhandig werden ze in een oranje busje geduwd. De reis naar hel begon: ze werden naar de plek gebracht waar ze drie weken vast zouden zitten.

Industriegebied ‘De Heining’

Heining

 

westelijk havengebied

Op industriegebied ‘De Heining’ bij het Westelijk Havengebied komen de ontvoerders aan met Heineken en Doderer. In totaal hebben ze drie weken vastgezeten in een loods onder erbarmelijke omstandigheden. Geketend aan de muur en volledig in het donker. Op 28 november werd 35 miljoen gulden aan losgeld overgedragen. Via een anonieme tip die binnenkwam bij de politie, werden de twee mannen uiteindelijk op 30 november bevrijd.

Niet echt een vrolijke route, maar wel een spannende. En buiten dat, kon deze natuurlijk niet missen, omdat deze ontvoering misschien wel dé meest kenmerkende gebeurtenis is uit de vroegere Amsterdamse onderwereld…