%
route
Grachten Route: Elke gracht vertelt zijn eigen verhaal

thema route

Grachten Route: Elke gracht vertelt zijn eigen verhaal

Van bierbrouwerijen tot aan dierenhuiden

De bekende grachtengordel van onze hoofdstad stamt al uit de 17de eeuw. En sinds 1 augustus 2010 zijn ze geheel terecht opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. De bouw van de grachten begon om praktische redenen, maar inmiddels zijn we vooral trots op het karakteristieke beeld ervan. Elke gracht vertelt zijn eigen verhaal, die vaak met de naam ervan te maken hebben.

Brouwersgracht

Brouwersgracht

 

brouwersgracht

De Brouwersgracht wordt door velen gezien als dé mooiste straat van Amsterdam. Misschien komt het wel door het aandoenlijke karakter door de verschillende ophaalbruggetjes. Het bouwen van deze gracht begon al in 1614. De schitterende gracht dankt zijn naam aan de brouwerijen die er in zowel de 17de als de 18de eeuw zaten. Café Thijssen, dat gevestigd is aan de gracht, schijnt zelfs nog steeds het edele bier te schenken. Een gracht die dus een rijke geschiedenis in de wereld van het Amsterdamse bier heeft.

Looiersgracht

Looiersgracht

 

looiersgracht

Deze gracht ontleent zijn naam aan de leerlooierijen die door de stadsuitbreiding binnen de stadsgrenzen kwamen te liggen. Daarvoor, in de 16de eeuw, lagen deze nog buiten de stad. In die tijd bestond er een zeer bloeiende handel in dierenhuiden en de bewerkers van zo’n huid werden ‘looiers’ genoemd. We mogen overigens blij zijn dat de leerlooierijen er nu niet meer zijn, want die verspreidden nogal een heftige stank!

Reguliersgracht

Reguliersgracht

 

reguliersgracht

Deze gracht is vernoemd naar een klooster. Het Reguliersklooster stond van 1394 tot 1532 ongeveer op de plek waar nu de Utrechtsestraat en de Keizersgracht elkaar kruisen. Het klooster werd helaas op 31 oktober 1532 verwoest door een brand en werd daarna nooit meer opgebouwd. Van het klooster is nog wel iets overgebleven.
Wist je dat het onderste gedeelte van de munttoren onderdeel was van het klooster? Toch weer wat geleerd!

munttoren