%
insider
Geef De Pijp aan… Lisa

geef de pijp aan...

Geef De Pijp aan… Lisa

In Geef De Pijp aan… delen we steeds een taxirit met een bewoner van De Pijp. We horen wat deze buurt zo leuk maakt en wat de beste adressen zijn. Deze keer rijden we mee met Lisa Vermeij.

img_0915

Freelance journaliste Lisa woont al bijna vier jaar aan de Albert Cuypmarkt Het is zaterdagmorgen en de markt is druk. Lisa thuis ophalen gaat daarom niet, dus spreken we af voor CT Coffee & Coconuts, één van haar favoriete hotspots. Onze taxichauffeur kan ons vervolgens zo op de hoek van de Ferdinand Bolstraat en de Ceintuurbaan oppikken.

Lisa komt oorspronkelijk uit Abcoude en kwam via-via aan haar studio op deze wel heel centrale plek. Lisa lacht: ‘Ik kwam wel af en toe in het Sarphatipark en ging wel eens de Albert Cuypmarkt. Maar sinds een paar is het écht mijn buurtje geworden.’ Vrienden van buiten Amsterdam kloppen dan ook altijd bij Lisa aan als ze niet weten waar ze in de Pijp wat moeten drinken. ‘Ik woon vlakbij het Gerard Douplein, daar heb je eigenlijk al heel veel leuke cafeetjes zoals Het Paardje, de Pilsvogel, de Flamingo en de Wasserette. Daar eindig ik eigenlijk altijd.’

Ik hoef de Pijp niet echt uit

De Gerard Doustraat doet haar zelf altijd een beetje aan Londen denken, met al die leuke hippe winkels. ‘Ik ga graag naar Anna + Nina, Felice en Baskèts. Pérfecte winkels om cadeautjes te scoren. Zoals van die hangplanten, kettinkjes en cactussen. Ik hoef eigenlijk de Pijp niet echt uit. Ik heb hier alles. En dan hebben we het nog niet gehad over het aantal leuke restaurants…’ Op de vraag of ze eigenlijk wel voor zichzelf heeft gekookt afgelopen week heeft beantwoordt ze met een grote glimlach. ‘Ehhh. Oeps. Eigenlijk niet, nee!’

We rijden ondertussen de Amsteldijk op, weg van de drukte. Daar is onze chauffeur maar wat blij mee. ‘Vooral op zaterdagmiddag na tweeën is het zo druk. Ik moet extra goed opletten voor fietsers. Het is echt chaos.’

Lisa woont dus aan de Albert Cuyp, op de eerste verdieping. Aan de straatkant. Mét enkelglas. Hoe houdt ze dat vol? ‘Ik ben inmiddels helemaal gewend’, vertelt ze triomfantelijk. Met zonder oordopjes slaapt ze elke ochtend door het markt opbouwen heen. ‘Ik blijf me verbazen hoe die marktkooplui dat toch volhouden’, vertelt ze. ‘Ze staan om vijf op te bouwen en zijn zeker niet voor negenen klaar. En dat zes dagen per week. Wie houdt dat vol?’ Ze wil eigenlijk nog een keer een mooie timelapse maken, hoe dit altijd maar doorgaat. Dag in, dag uit. ‘Wist je trouwens dat er vroeger water door de Albert Cuyp stroomde? Mijn vader vertelde me dat laatst. Het was een rivier omringd door houtzagerijen.’

Wist je trouwens dat er vroeger water door de Albert Cuyp stroomde?

Ze woont boven de groentekraam en daar maakt ze dan ook gretig gebruik van. Daarnaast zit een bloemenkraam die áltijd goede bloemen verkoopt. Lisa: ’Ik heb wel écht mijn vaste adresjes. Op de hoek van de Ferdinand Bolstraat haal ik altijd mijn fruit en iets verderop heb je een goede kraam met dadels en noten. Die sla ik ook nooit over.’ Wel heeft ze het gevoel dat de markt relatief duurder is dan andere markten. ‘De markt prijkt natuurlijk in elke reisgids en trekt veel dagjesmensen. Op de Ten Katemarkt ben je echt goedkoper uit en is de kwaliteit – het moet gezegd worden – beter.’

De afgelopen vier jaar heeft Lisa de Pijp alleen meer zien ‘verhippen’. ‘Het Gerarddouplein was altijd al leuk. Maar nu is ook de van Woustraat uitgebreid. Kijk!’ Ze wijst naar buiten. ‘Hier zit ook weer een Marqt. Die was er eerst niet, hoor.’ Hoewel inwisselbare conceptstores met cactus-in-stolpen en minimalistische kettinkjes je in de Pijp af en toe om de oren vliegen, heeft Lisa daar niet zo’n problemen mee. ‘Het is een komen en gaan van zaken van kleine ondernemers, niet alles is en blijft hetzelfde. Kijk, dit vind ik dan wel jammer.’ Ze wijst naar het Starbucksfiliaal aan de Ferdinand Bolstraat. ‘Zo’n grote keten heb je in deze wijk echt niet nodig.’

Wij rijden het Gerard Douplein op. Het is gigantisch druk: fietsers komen van alle kanten en vrolijke yuppen zijn druk aan het lunchen op één van de terrassen. Wordt Lisa nou nooit gek van die drukte? ‘Ik vind het heerlijk dat ik mijn huis uitloop en er altijd mensen zijn. Er is altijd reuring. Ondanks dat ik alleen woon, ben ik nooit alleen. En als ik écht rust wil, dan vlucht ik naar Abcoude, naar mijn ouders. Maar niet te lang, hoor.’