%
insider
Geef De Pijp aan… Kim

insider

Geef De Pijp aan… Kim

‘Mensen in deze buurt houden van genieten’

In Geef De Pijp aan… delen we steeds een taxirit met een bewoner van De Pijp. We horen wat deze buurt zo leuk maakt en wat de beste adressen zijn. Deze keer rijden we mee met Kim Bosman.

kim

Zeven jaar woont Kim nu in Amsterdam, nooit ergens anders dan in De Pijp. Ze is er min of meer beland omdat het zo dichtbij haar werk was. Kim lacht: ‘Ik kwam daarvoor wel eens in Amsterdam, maar om eerlijk te zijn nooit heel veel verder dan de Kalverstraat. Ik had echt geen idee hoe de wijken zich tot elkaar verhouden en wat je waar kunt vinden. Ik bedoel, toen ik hier net woonde verdwaalde ik ook steeds. Wel hoorde ik al van verschillende mensen dat de Pijp heel leuk was.’

Ik hoorde al van veel mensen hoe leuk deze buurt is

We rijden de Ferdinand Bolstraat op. Kim: ‘Ja, dus toen ik hier net woonde, was het echt zo van: ah, de Ferdinand Bolstraat. Dus hier zit-ie.’ Ze lacht opnieuw: ‘Ah en dit is dus het Marie Heinekenplein. Zo ontdekte ik stukje bij beetje De Pijp.’ Chauffeur Remi vraagt of ze ook op de hoogte is van de acties van boze bewoners, die zich ergeren aan de toenemende drukte. Kim vertelt dat ze zo nu en dan een pamflet in de bus gedrukt krijgt, bijvoorbeeld toen Starbucks aankondigde er een filiaal te openen. Zelf maakt ze zich er in ieder geval niet al te druk om: ‘Tsja, je ziet de buurt inderdaad veranderen. Ik heb ook het idee dat er meer mensen rondlopen dan toen ik hier net kwam wonen. Steeds meer toeristen ook: die weten De Pijp nu beter te vinden. Maar dat betekent vooral dat er nog meer leuke horeca en winkels bijkomen.’

Na een stukje Stadhouderskade staan we kort stil in de Eerste van der Helstraat. Een lossende vrachtwagen, maar Remi weet er handig omheen te sturen. Dan rijden we over het Gerard Douplein, met zijn gezellige terrasjes. Het is vrijdag en pas halverwege de middag, maar de eerste vrijmibo’s beginnen al aan te vangen. Kim: ‘Hier is het echt typisch zo’n lekker Amsterdamse chaos van mensen en fietsen.’ Haar favoriete plek op het plein is bij uitstek koffiezaak De Wasserette: ‘Prima koffie en ook heel lekkere broodjes!’

Het Gerard Douplein is zo’n lekker typische Amsterdamse chaos

We vervolgen onze weg door de Gerard Doustraat, waar je een aantal originele winkels vindt. Anna+Nina is één van de plekken waar Kim graag langs gaat voor cadeautjes. Vaak vind je er ook van die geinige tijdelijke, pop-upachtige winkeltjes, vertelt ze. Of ‘health and food store’ YAY, een zaak waar je terecht kunt voor een gezond sapje en duurzame yogaspullen.

De taxi doorkruist de Albert Cuypmarkt, zonder meer dé toeristische trekpleister van De Pijp. Kim bekent dat ze het er meestal te druk vindt, maar één keer per week trotseert ze de mensenmassa en haalt ze er bloemen. Kim: ‘Inmiddels weet ik precies welk mannetje de mooiste tulpen verkoopt – en pin heeft.’

Ik weet precies welk mannetje op de Albert Cuyp de mooiste tulpen heeft

Vindt ze eigenlijk dat de mensen die in De Pijp wonen iets gemeen hebben? Kim: ‘Gezelligheid, denk ik. Mensen hier houden van genieten, van een hapje en een drankje. De buurt barst dan ook van de leuke plekken om overdag en ’s avonds naartoe te gaan. Als ik eten wil afhalen, hoef ik niet te kiezen tussen shoarma en de snackbar. Ik kan gewoon echt bedenken in welke keuken ik zin heb. Dat is toch te gek?’

Op dit moment is ze helemaal fan van Café de Bieb, niet al te ver van waar ze woont. ‘Het ligt niet zo op de route, dus het is er nooit superdruk. Je vindt altijd wel een plekje. Het personeel is aardig en niet zo superhip, dat is ook wel eens fijn. En ze hebben er lekkere koffie. Ja, dit is echt mijn favoriete plek.’

Voor de volgende editie geeft Kim de Pijp aan… haar onderbuurman.