%
route
De Spaanse Route: Rioja, paella en Pata Negra smullen

thema route

De Spaanse Route: Rioja, paella en Pata Negra smullen

Dronken worden van het fruit in de sangria

Je zit op een berg en kijkt uit op de zee. Naast je staat een kan sangria en je eet een broodje met ibericoham. Terwijl je wat olijfolie en zeezout op een bordje naast je sprenkelt, voel je de zonnestralen in je gezicht. Op de achtergrond hoor je het gekletter van het watervalletje in het zwembad. Je doet je ogen dicht en denkt: ‘dit is het leven.’ Als je je ogen opent, schrik je je rot. Getoeter van auto’s, tienduizend fietsen en schreeuwende toeristen; je bent weer in Amsterdam. Maar ik zat toch net nog in Spanje?

Dat heerlijke vakantiegevoel en die rust in Spanje willen wij jou ook geven in het drukke Amsterdam. Zo’n dag waarbij je ‘s ochtends lekker uitslaapt, het overdag heerlijk rustig aan doet, en ‘s avonds tot laat met vrienden geweldig zit te eten. Ben je klaar ervoor?

Hollandaluz

Haarlemmerstraat 71

 

2818730127_9023bd5b82_b

Bron: Flickr

We beginnen onze route, nadat we ons uitgeslapen hebben natuurlijk, in het winkeltje Hollandaluz (snap je het woordgrapje? Hollanda en Andalucia, HA! Supergrote tip trouwens, om nog een keer naar Andalusie te gaan, naar al die witte dorpjes… Zwijmel). In het winkeltje Hollandaluz, natuurlijk weer op de Haarlemmerstraat, het walhalla van leuke winkels, worden Spaanse delicatessen en geschenken verkocht. Koop hier een fles heerlijke Spaanse olijfolie, een flink stuk Manchego-kaas (eet dit met vijgencompote, is geweldig) of een chorizo. Ook leuk: een picknickmand laten samenstellen door deze winkel. Zo hoef je je nergens druk te maken als het lekker weer is, haal je je mand op en loop je lekker verder richting het Westerpark om het allemaal op te smullen.

Ibericus

Haarlemmerstraat 93

 

9374316197_13206e9b36_k

Bron: Flickr

Door al dat kijken naar die heerlijke producten, hebben we honger gekregen. Oh, gelukkig, aan de overkant van deze straat kunnen we namelijk even lunchen! Wie al eens naar de leukere streken van Spanje is geweest, weet dat je het Pata Negra-varkentje moet eren. Dit beest(je), dat helemaal zwart is (vandaar de naam die ‘Zwarte Poten’ betekent), eet alleen maar eikels en scharrelt er een beetje op los. Dat zorgt ervoor dat zijn hammetjes GODDELIJK zijn en het beste wat je ooit gaat eten.

Bij Ibericus verkopen ze deze prijzige ham. Je kan daar kiezen uit een ham naar keuze. Wij zouden een ham uit de streek Extremedura aanraden. De ibericoham (van het Pata Negra-varkentje dus) heeft drie niveaus. Het ‘slechtste’ niveau heet cebo en houdt in dat het varkentje niet 100 procent eikels heeft gegeten, maar ook graan waardoor de smaak van de ham ietsje anders is. Bij het tweede niveau, recebo, heeft het varkentje al meer eikels gegeten en bij het beste niveau, bellota, at het varkentje 100 procent eikels en smelt de ham op je tong. Maar wij zijn hier niet om meteen Pata Negra in te slaan, nee we willen je het goddelijke goed laten proeven tijdens een lunch. Koop daarom een broodje. En vraag of ze géén olijfolie erop doen. Geniet.

Tia Rosa

Reguliersgracht 11

 

6494790595_71a6daef26_b

Bron: Flickr

Klaar voor de alcohol? Wij wel. We lopen door naar de Reguliersgracht, nu kunnen we nog lopen, richting Spaanse wijnbar Tia Rosa. Daar hebben ze namelijk heerlijke sangria, rode én witte, maar ook Rioja. Dus heb je zin een zoet glaasje katersap of een droog glaasje: het kan allebei. Wij stellen voor om een karaf witte sangria hier te bestellen, met wat brood met aioli, want naar knoflook stinken gaat sowieso gebeuren. Een karaf kost rond de 20 euro. Waarschuwing: eet niet het fruit uit de karaf, want dat zuigt namelijk alle alcohol op waardoor je wat sneller dronken wordt. Als je dat wil, moet je natuurlijk wel het fruit eten.

Puerto Pata Negra

Oostelijke Handelskade 999

 

14876258251_e4528d84c8_o

Bron: Flickr

Heel fijn dat je door het drinken van alcohol honger krijgt, want het is tijd voor onze TAPASAVOND. JA TAPAS. Roep al je vrienden bij elkaar en reserveer een enorme tafel bij Puerto Pata Negra aan de Oostelijke Handelskade. Bij lekker weer kan je ook op het terras zitten. Elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdag is het hier onbeperkt tapas eten voor 17,50 euro. En nee, ga nou niet meteen denken: gatver, onbeperkt, dat zal wel vies zijn. Want dat is het niet. Bij Puerto Pata Negra staat de kok zelfs naast je de verse ham te snijden en de producten te bereiden. Het eten is heerlijk en de sfeer is helemaal Spaans. Hier kunnen we uren blijven zitten en genieten.

Mercat

Oostelijke Handelskade 4

 

10628897736_65f463f359_k

Bron: Flickr

Na uren tapas te hebben gegeten, willen we ook wat calorietjes eraf dansen toch? Laten we eerst even uitbuiken en een beetje over de kade lopen naast het restaurant, want onze volgende plek is namelijk nog geen vijf minuten verderop. Fijn he! We gaan naar Mercat, het restaurant naast club Panama, ook op de Oostelijke Handelskade. Hier vindt elke woensdag een échte Spaanse avond plaats. Tijdens de zogenaamde ‘noche de música’ krijg je voor 25 euro per persoon onbeperkte paella (oké, dat is misschien niet meer heel erg nodig), licor43-sangria en de hele avond Spaanse live-muziek. Het hele gebouw is even Spanje, met een man op een tokkelende gitaar op de achtergrond.

Dus dan kan je je ogen weer dicht doen, de paella ruiken, met een glas sangria in je hand. We doen wel even net alsof we niet in Amsterdam-Oost zijn.