%
route
De old meets new Route: Plekken waar men nog steeds komt

thema route

De old meets new Route: Plekken waar men nog steeds komt

Door de jaren heen sterk gebleven

Amsterdam is een stad vol historie. En er zijn veel plekken die vroeger al geliefd waren onder het Amsterdams volk, die dat nu nog steeds zijn. Plekken waar men bijeenkomt voor de verhalen, de nostalgie en voor de sfeer. Ga je met ons mee op pad naar de plekken waar old meets new?

In ‘t Aepjen

Zeedijk 1

 

Café In  t Aepjen   Flickr   Photo Sharing

Bron: Flickr

Op de Zeedijk vind je café In ‘t Aepjen. Dit pand is een van de oudste gebouwen uit de stad; het stamt uit 1519. Vroeger werd deze plek vooral bezocht door zeelui die aankwamen in Amsterdam. De bekende uitspraak ‘in de aap gelogeerd zijn’ komt dan ook hier vandaan, aangezien deze plek slaapruimte bood aan de zeelieden die te diep in het glaasje hadden gekeken. Maar aangezien deze uitdrukking eigenlijk iets betekent van ‘pech hebben’ leggen we uit hoe dit in elkaar steekt.

De uitdrukking ‘in de aap gelogeerd zijn’ komt af van een café

De zeelieden konden lang niet altijd hun rekening betalen en betaalden dan met dieren. Veelal namen zij apen mee en op den duur veranderde de eigenaar de naam van zijn herberg naar ‘In ‘t Aepje’. De beesten zaten al snel in kooien daar, ook om de klanten te vermaken. Helaas hadden de apen veel vlooien en die sprongen ook over naar de mensen. Die krabden zich vervolgens een ongeluk en toen werd dat gekoppeld aan ‘je zult wel in het Aepje hebben gelogeerd’. Et voilà! En of het nou voor dit verhaal, de biertjes of gewoon de sfeer is: mensen komen hier nog altijd graag iets drinken.

Rooie Nelis

Laurierstraat 101

 

rooie nelis

Bron: Flickr

Een café dat de deuren in 1937 opende: Rooie Nelis. Onder de Jordanezen is deze plek al jarenlang een begrip. De eigenaresse van dit café is Sien Blommers-Ruwaard, beter bekend als Blonde Sien. Haar vader was overigens Rooie Nelis. Sien is al 85 jaar en inmiddels eigenlijk zelf ook wel een begrip. Al zolang als men kan herinneren staat Sien achter de bar en is ze open en gastvrij naar iedere klant die binnenkomt. De muren van de kroeg hangen helemaal vol met foto’s van beroemde klanten. Zo kwamen René Froger en Jan-Peter Balkenende hier ook. Nog steeds is de Rooie Nelis een plek waar mensen graag samenkomen. Artiesten, buurtbewoners, vaste kroeggasten, maar ook nieuwe mensen die nieuwsgierig zijn. Zolang het café in de familie blijft, gaan ze gewoon door. Mocht dat niet lukken, dan sluit de tent. Dus grijp je kans en ga hier een keer een pilsje drinken. Je mist iets als je het niet doet!

Reflet

Dam 9

 

800px-Le_Grand_café_art_nouveau_à_Moulins_(3831503092)

In hartje centrum, op de Dam, vind je restaurant Reflet. In 1885 begon dit restaurant als ‘De Witte Kamer’ en inmiddels heeft het dus een andere naam. Er is echter verder niks veranderd en daarmee is het oudste originele restaurant van Amsterdam. Wanneer je binnenloopt waan je je eerder in een museum, dan in een restaurant! Dat komt mede doordat er authentieke schilderijen hangen en de algehele stijl belle époque is. Hoewel het chique aandoet komt een verscheidenheid aan mensen hier graag voor de klassieke Franse keuken en de vriendelijke bediening. Een restaurant dat haar stijl en kwaliteit heeft weten te behouden en nu nog steeds drukbezocht wordt. Ook door nieuwe gasten die onder andere verblijven in het Krasnapolsky.

Als je je ogen uitkijkt in Amsterdam zie je eigenlijk al snel dat de hele stad zich vult met nostalgie. Amsterdam ís old meets new! En toch laten plekken zoals hierboven je dat nog even meer ervaren. Tijd kan soms heus wel even stil staan. Veel plezier!