%
route
De mooiste bioscopen-Route: Van historisch tot modern

thema route

De mooiste bioscopen-Route: Van historisch tot modern

In sommige filmtheaters spookt het zelfs

Ja, liefste mensen, we gaan weer richting de herfst. Haat iemand ons al dat we dat zeggen? Het is ook erg overdreven, maar we moeten wel een mooie reden hebben voor onze volgende route: de mooiste bioscopenroute. Je gaat natuurlijk niet in de volle zomer in zo’n bioscoopzaal zitten. Alhoewel de airco daar wel geweldig is. En de popcorn ook. Oké, we zijn overtuigd. Maar waar is de mooiste plek? En de beste airco?

Rialto

Ceintuurbaan 338

 

488487349_a1907cfcaa_o

Filmtheater Rialto bestaat al sinds 1921, waar het dienst deed als buurtbioscoop. Bij velen staat Rialto ook nog steeds bekend als ‘Amsterdamsche Jeugdbioscoop’. Het filmtheater bestaat uit drie zalen en een filmcafé. De programmering richt zich vooral op Europese en niet-westerse artistieke filmproducties. Rialto is ook initiatiefnemer en organisator van jaarlijks zomerfestival World Cinema Amsterdam.

Tuschinski

Regulierbreestraat 26-34

 

SONY DSC

Bron: Flickr

Tuschinski is een Pathébioscoop met zes zalen in de Reguliersbreestraat. Het is een van de 22 bioscopen in Nederland van Pathé. Veel mensen vinden de grote zaal een van de mooiste bioscoopzalen van Nederland. Deze wordt ook vaak gebruikt voor landelijke premières van grote films. Tuschinski werd gebouwd in 1921 en ontworpen naar een ‘sprookje’. Sommige mensen zeggen dat het spookt in Tuschinski, dus ga hier zeker naar een horrorfilm. Ook leuk: je kan hier loveseats reserveren. Je krijgt dan je eigen VIP-plekje voor twee personen, inclusief drankjes en hapjes.

Kriterion

Roetersstraat 170

 

9393843589_3c4afe51a8_o

Bron: Flickr

Filmtheater Kriterion is te vinden in de Roetersstraat. Kriterion wordt al beheerd door studenten sinds de Tweede Wereldoorlog, toen dit initiatief werd opgezet om studenten een baan te kunnen bieden. In dit filmhuis kan je niet alleen een film kijken, maar ook gezellig een drankje drinken of hapje eten. Dat doen ook veel studenten, in een van de bekendste studentenstraten van Amsterdam (de UvA ligt aan de overkant). Het filmtheater biedt een veelzijdig aanbod aan film: van vergeten documentaire tot Amerikaanse kaskraker.

Ketelhuis

Pazzanistraat 4

 

20110203_3940

Bron: Flickr

Het Ketelhuis vestigde zich in 1999 op het Cultuurpark Westergasfabriek. Eerst richtte het filmhuis zich alleen op Nederlandse films, maar sinds een aantal jaren is ook de arthousefilm te zien. In de zomer is ook elke zaterdag een film in de openlucht te zien. Eet een lekker hapje in de Ketelkeuken!

De Uitkijk

Prinsengracht 452

 

6882098237_48d493c111_o

Bron: Flickr

De Uitkijk is een bioscoop op de Prinsengracht. Het zou de oudste bioscoop van Amsterdam zijn, uit 1912. De zalen bevinden zich in het historische pand, mét balkon. Top: je kan hier op een knop drukken en je kan zo je drankje bestellen! Heerlijk voor luie mensen. De films zijn vooral op cultuur en kunst geselecteerd, in plaats van entertainment. Tip: neem een champagne-arrangement.

EYE Filmmuseum

IJpromenade 1

 

14363679503_e34b35da69_k

Bron: Flickr

EYE is niet alleen een museum, het biedt de bezoeker ook een kans om daadwerkelijk een film te kijken. En hoe oud en historisch alle hierbovengenoemde bioscopen zijn, zo nieuw en modern is deze. EYE is gevestigd aan de noordoever van het IJ, tegenover station Amsterdam Centraal.

O ja, de airco. Die zal overal wel goed zijn. Neem voor de zekerheid een eigen ventilator mee. En wat draait er nu in de bioscopen? Klik hier.