thema route
Een vakantiegevoel krijgen terwijl je niet op vakantie bent? Dat kan. Wij willen je graag de Chinese feeling geven in Amsterdam. Pekingeend eten, naar het Amsterdamse Chinatown, tempels bekijken: het zit allemaal in deze route.
De Amsterdamse Zeedijk wordt ook wel Chinatown genoemd. Hier zitten veel Chinese restaurants en toko’s en hangen de pekingeenden in de ramen.
De Fo Guang Shan He Hua Tempel is onze eerste plek. We gaan hier een beetje sightseeën want de tempel is echt de moeite waard. Dit is een boeddhistische tempel aan de Zeedijk. De naam betekent lotusbloem in het Chinees.
Het is de grootste tempel in heel Europa die in de traditionele Chinese paleisstijl gebouwd is. Hij is gebouwd door de Nederlandse architect Fred Greven, in opdracht van Buddha’s Light International Association.
Elk jaar wordt hier het vesak gevierd. Hierbij komen veel Chinese Nederlanders uit het hele land om wierook te branden voor de boeddha’s en boeddhistische heiligen.
Hoe heerlijk is het om meteen in de echte Chinese stijl naar een enorme toko te gaan en inspirerende en lekkere producten te kopen? Heerlijk. Op de hoek van de Gelderse Kade met de Stormsteeg zit de oudste toko van Nederland: Dun Yong. De toko is verdeeld over vijf etages met allerlei sauzen, noodles, kruiden, dim sum, zeevruchten en verse producten als groenten, fruit en tofu.
Ook verkopen ze andere Chinese producten, zoals porselein.
Al honger gekregen? We gaan lunchen bij restaurant Wing Kee op de Zeedijk. Chinees eten is in Nederland aangepast aan onze Westerse cultuur, hier eten we hele andere gerechten dan China. Restaurant Wing Kee komt heel dichtbij bij het échte Chinese eten. Grote porties, niet te duur en geweldige Pekingeend. Echt een must om een keer te proeven!
Er is maar één daadwerkelijk Chinees theehuis in Amsterdam en daar brengen we jullie nu heen. Chinees Theehuis Formocha schenkt thee uit Taiwan en China en naast de potten thee kunnen gasten kleine huisgemaakte baksels bestellen. De thee is heel vers en absoluut niet te vergelijken met een saaie Earl Grey.
De thee kan ook gekocht worden, ook worden er theeworkshops gegeven en kan je een echte theeceremonie bijwonen.
Nou, die thee was heerlijk toch? Daar staat China natuurlijk ook wel bekend om. We sluiten onze dag af bij een écht opvallend Chinees restaurant in Amsterdam: Oriental City. Je kan er niet omheen. Midden in het toeristische gebied achter de Dam vindt je het restaurant: je ziet de lichtjes al vanaf veraf branden.
Deze plek staat echt bekend om zijn dim sum. Hier ook weer zoals eerder genoemd écht Chinees eten, niet de bakken vol plakkerige bami.
Houd je niet van dim sum? Eet dan de Alaska Koningskrab. Heerlijk.
Huh, ben ik in Amsterdam? Maar. huh. JAJA. Dacht je even dat je in China was hè….