%
route
De 5 mooiste religieuze gebouwen in Amsterdam

thema route

De 5 mooiste religieuze gebouwen in Amsterdam

Hoop, geloof en liefde

Amsterdam heeft een rijke geschiedenis van vele religies. Het mooie is dat veel gebouwen die hieraan herinneren vandaag de dag nog steeds te bezoeken zijn. Breng tijdens een wandeling door de stad eens een bezoekje aan deze oude religieuze gebouwen en leer de prachtige verhalen uit de geschiedenis kennen.

Oude kerk

Oudekerksplein 23

 

Oude kerk

Bron: Flickr

Dit is het oudste gebouw van Amsterdam en is alleen daarom al een bezoek waard. Al in 1300 werd deze kerk gesticht door vissers aan de Amstel. Door de jaren heen is de kerk veelvuldig uitgebouwd en gerenoveerd. Maar ook vernield. Tijdens de Beeldenstorm in 1566 is de kerk volledig leeggehaald en is alles dat met het katholicisme te maken had stuk gemaakt. In 1578 werd de kerk protestants en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Toch is aan de Gotische sfeer en het interieur nog steeds te zien dat de kerk oorspronkelijk katholiek is.

Ons’ Lieve Heer op Solder

Oudezijds Voorburgwal 38

 

14522929875_a944a0a599_o

Bron: Flickr

Wie denkt dat Amsterdam vroeger religieus tolerant was komt bedrogen uit. Nadat de Spaanse (katholieke) overheersers in de 16e eeuw waren verdreven waren de katholieken in Amsterdam ineens ook niet meer gewenst. Het geloof werd wel gedoogd, maar alleen als dit in het geheim gebeurde. En daarom ontstonden er zogenaamde schuilkerken, die verstopt zaten achter de Amsterdamse gevels. Onze lieve Heer op Solder is sinds die tijd nog steeds in tact gebleven en pas geleden gerenoveerd. Hier moet je naar toe voor prachtige verhalen over oude tijden.

Portugese Synagoge

Mr. Visserplein 3

 

portugese synagoge

Bron: Flickr

Aan het einde van de zestiende eeuw vestigden de eerste Joden zich vanuit Portugal in Amsterdam. In tegenstelling tot de katholieken werd het hen wel toegestaan om gebedshuizen in het openbaar te bouwen. En daar is dit prachtige gebouw aan het Mr. Visserplein het resultaat van. Sinds een paar jaar is de synagoge ook open voor publiek en kunnen we de schoonheid van binnen bewonderen.

Boeddhistische Tempel Fo Guang Shan

Zeedijk 106 – 118

 

15998456667_45dd6c5c2f_o

Bron: Flickr

In Amsterdam zijn vele religies en daarom kon een officiële tempel natuurlijk niet uitblijven. In 1994 werd in de Chinese buurt gestart met de bouw van de boeddhistische tempel. In opdracht van een boeddhistische organisatie uit Taiwan ontwierp een Nederlander dit gebouw aan de Zeedijk. Op zaterdag is het mogelijk om een rondleiding te krijgen, eventueel met de mogelijkheid tot meditatie als slot.

Ayasofya Moskee

Piri Reïsplein 101

 

20678888939_ae6e61983c_o

Bron: Flickr

De mooiste moskee in Amsterdam is met stip de Ayasofya. Nee, niet die in Istanbul (dat is de mooiste ter wereld), maar in Amsterdam West en wordt daarom ook wel de Westermoskee genoemd. Helaas is de bouw door tegenslagen niet heel snel gegaan, het heeft meer dan 20 jaar geduurd voor de moskee er kwam en de Ayasofya is helaas nog steeds niet open. Sinds deze zomer is de moskee van buiten wel volledig klaar en te bewonderen. Wij kunnen niet wachten op de opening, want dan kunnen we kijken of de moskee van binnen net zo mooi is als haar Turkse zusje.