%
route
Binnen kijken in de 5 mooiste grachtenpanden

thema route

Binnen kijken in de 5 mooiste grachtenpanden

Ervaren hoe rijke Amsterdammers woonden

De grachtengordel is het mooiste stukje werelderfgoed dat we in Nederland hebben. Wandelen over de grachten is wandelen door de geschiedenis van Nederland. En er zijn zoveel mooie stukjes. De Gouden Bocht, waar de allerrijksten nu niet meer wonen, maar hun kantoor houden. De Herengracht op de hoek met de Reguliersgracht, waar je op de juiste plek 15 bruggen kunt zien. Varen door de Reguliersgracht is sowieso een aanrader, met zeven bruggetjes achter elkaar die ‘s avonds romantisch verlicht zijn.

Fl

Bron: Flickr

Maar naast je alleen vergapen aan de mooie gevels is het in de stad op veel plaatsen mogelijk om binnen te kijken in de grachtenpanden van de allerrijksten.

Museum van Loon

Keizersgracht 672

 

winter

Willem van Loon was in 1602 één van de eerste aandeelhouders van de VOC. Dat dit een goede belegging was is nog steeds te zien aan de grandeur van het pand van de familie Van Loon. Het grote huis aan de Keizersgracht heeft een prachtige tuin achter, die leidt naar het koetshuis en de stallen aan de Kerkstraat. Het leukste is om hier een rondleiding te nemen die gegeven wordt door één van de talloze vrijwilligers, die je veel verhalen kan vertalen over de rijke
geschiedenis van familie van Loon.

Museum Geelvinck

Keizersgracht 633

 

12486778983_2d86147aa2_o

Bron: Flickr

Tegenover Museum van Loon zit nog zo’n prachtig Herenhuis: Museum Geelvinck, door de museummedewerkers zelf het Stadspaleis genoemd. Ook hier kun je in de vele stijlkamers zien hoe de rijke Amsterdammers in de achttiende en negentiende eeuw leefden. Museum Geelvinck heeft ook regelmatige goede tentoonstellingen en natuurlijk een prachtige binnentuin, waardoor het de moeite waard is om hier regelmatig terug te komen.

Museum Willet-Holthuysen

Herengracht 605

 

1030964255_8825c6b50c_o

Bron: Flickr

Ja er is nog een grachtenpand waar het oorspronkelijke interieur te bewonderen is. In dit huis hebben vele regenten gewoond, van wie als laatste de weduwe Willet-Holthuysen. Toen zij in 1895 overleed schonk zij het pand aan de gemeente Amsterdam en sindsdien is het pand aan de Herengracht als museum open voor iedereen om te kijken hoe de rijke mensen woonden.

Museum Het Grachtenhuis

Herengracht 386

 

15808078374_95071b7447_o

Bron: Flickr

Het Grachtenhuis is naast een mooi herenhuis ook een leuk interactief museum dat uitleg geeft over onder andere het ontstaan van de grachtengordel, veel kaarten en maquettes laat zien en natuurlijke ook stijlkamers en een mooie binnentuin.

Tassenmuseum Hendrikje

Herengracht 573

 

8198470112_6dfd7f8519_o

Bron: Flickr

Tassenmuseum Hendrikje wordt in veel reisgidsen en op verschillende blogs aangehaald als één van de leukste musea te wereld. Maar naast de leuke tentoonstelling zit het museum ook nog eens in een heel mooi grachtenpand met authentieke zeventiende en achttiende-eeuwse stijlkamers.

En als je moe bent van de wandeling door alle schoonheid kun je in het tassenmuseum heerlijk bijkomen met de High Tea.