insider
In Amsterdam Insiders Update maken we het je gemakkelijk: wij laten je de beste plekken zien om naartoe te gaan zodat jij alleen nog maar hoeft te kiezen. Deze editie: de allermooiste bruggen van de stad.
Wist je dat Amsterdam meer grachten dan Venetië heeft en meer bruggen dan Parijs? Met 1680 bruggen (waarvan slechts 346 een officiële naam heeft) mogen we Amsterdam gerust een bruggenstad noemen. Wij verzamelden de allermooiste exemplaren voor je.
Het is misschien wel de bekendste en meest gefotografeerde brug van Amsterdam: de Magere Brug (1934). De houten ophaalbrug zien we niet alleen terug op menig toeristenfoto, maar ook in de James Bond-film Diamonds are Forever. Vooral ’s avonds is de Magere Brug écht een publiekslieveling als de 1200 lampjes oplichten.
Tussen de Kerkstraat en de Nieuwe Kerkstraat
Martin Bril schreef ooit over de Koekjesbrug (1911): “Het is een mooie, oude brug, en de naam vind ik ook mooi, voor een brug. Iedere keer als ik eroverheen kom, mompel ik hem even.” En zo is het. De Koekjesbrug is niet alleen onweerstaanbaar vanwege zijn naam, maar ook beeldig als je ‘m vanaf een afstandje bekijkt.
Tussen de Bosboom Toussaintstraat en de Singelgracht
Dit jaar kreeg dit kleine bruggetje in het Sarphatipark pas officieel zijn naam, maar onder locals werd het al jaren liefkozend het liefdesbruggetje genoemd. Dit houten bruggetje is één van de populairste plekken in de stad voor een huwelijksaanzoek en wij snappen wel waarom.
Sarphatipark
Ooit een brug waar, heel Parijs-esque, sloten aan gehangen werden totdat de gemeente daar in 2015 korte metten mee maakte. De liefdesuitingen waren goed bedoeld, maar het richtte schade aan de Nederlandse Pont des Arts, en dat moeten we natuurlijk niet hebben. De Staalmeestersbrug (1928) is een prachtige ophaalbrug met fraai uitzicht op de toren van de Zuiderkerk.
Tussen de Staalstraat en de Groenburgwal
Ooit werden er op deze brug pannenkoeken verkocht, de lekkerste van de de sluis. Zo gaat het verhaal. De Lekkeresluisbrug (1754) is niet alleen een mooie brug met ijzeren leuningen, het is vooral het uitzicht wat fenomenaal is. Je kijkt zo de Prinsen- of Brouwersgracht in en hebt vrij uitzicht op de Westertoren.
Tussen de Prinsengracht en Brouwersgracht
Ook wel bekend als het Tabaksbruggetje (1893). Deze gietijzeren voetgangersbrug tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Sint Barberenstraat zou toentertijd door de heer Olie zijn gebouwd, een tabaksmakelaar. Meneer Olie had vooral zelf veel baat bij de bouw van de brug: zo bespaarde hij een paar minuten lopen van zijn kantoor naar het gebouw Frascati, waar de tabaksveilingen werden gehouden.
Tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Sint Barberenstraat
Je kunt er veel over zeggen, maar blauw is de Blauwbrug (1883) in ieder geval niet. Vroeger wel, trouwens: toen was het een blauwgekleurde houten brug. Ontwerpers B. de Greef en W. Springer hebben de kunst afgekeken bij de Fransen en lieten zich voor de bouw van deze brug inspireren door de Parijse Alexander-III brug over de Seine.
Tussen de Amstelstraat het Waterlooplein
Een mooie brug met een nog veel mooiere naam. Walter Süskind was een Joodse Duitser die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zeshonderd Joodse kinderen wist te helpen ontsnappen aan de Jodenvervolging. Als eerbetoon werd de ophaalbrug aan de Nieuwe Herengracht bij de Hermitage net na de oorlog na hem vernoemd.
Nieuwe Herengracht
Het is met zijn 42 meter één van de meest brede bruggen van Amsterdam: de Torensluisbrug (1648). En hoewel je vanwege de naam een toren zou verwachten, zie je die dus niet. Die was er ooit wel: de Jan Roodenpoortstoren, om precies te zijn. Omdat het op dit punt erg druk werd, gebeurden er veel ongelukken rondom de toren en is uiteindelijk besloten deze af te breken en het verkeer meer ruimte te geven. Leuk feitje: onder de brug bevinden zich nog een aantal ruimtes, die ooit gebruikt zijn als gevangeniscellen. Nu worden er evenementen georganiseerd.
Singel
Als fietser is de Berlagebrug (1932) een soms haast onmogelijke brug om te kruisen, maar als voetganger zie je de schoonheid pas echt. Deze door Berlage ontworpen brug was de de eerste directe verbinding met Amsterdam Zuid en Oost. Een bijzondere brug, als je goed kijkt. Op de plaat aan één kant van de brug is de Genius van Amsterdam afgebeeld, zoals zij uit het water oprijst. De andere kant symboliseert het landelijke gevoel en de rust van de rivier de Amstel. Op 7 en 8 mei was de brug hét decor van de bevrijding van Amsterdam.
Tussen de Vrijheidslaan en de Weesperzijde
Welke prachtige brug ontbreekt en moét zeker aan deze lijst toegevoegd worden? Laat het ons weten.