%
route
Cultuur Route: Verborgen plekken ontdekken

thema route

Cultuur Route: Verborgen plekken ontdekken

Bezoek eens iets anders dan de bekende musea

Bij cultuur snuiven denk je al snel aan het bezoeken van een museum. Dat is leuk en goed voor je algemene kennis, maar niet echt spannend. Daarom hier een kleine ontdekkingsreis waarin verborgen plekjes van Amsterdam aan het licht komen.

Begijnhof

Begijnhof 30

 

begijnhof

Gelegen in hartje Amsterdam bevindt zich het Begijnhof. Het is het enige hofje dat in de middeleeuwen gesticht is. Midden in de stad en toch zo rustig en anoniem. Het diende vroeger als een soort klooster waar begijnen (vrouwen die leefden als alleenstaanden en deel uitmaakten van een soort vrije lekengemeenschap binnen de Rooms-katholieke Kerk) bij elkaar woonden. Deze grachtentuin moet je even induiken om de geschiedenis van onze stad te herbeleven. En dan merk je hoe bijzonder het is om een oase van rust te hebben in midden in de drukke stad.

Ons’ Lieve Heer op Solder

Oudezijds Voorburgwal 40

 

Ons' Lieve Heer op Solder Amsterdam 01

Dit pand staat in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Bijzonder aan dit gebouw is dat het een gewoon grachtenhuis lijkt, maar dat niet is. De naam zegt het al: op de zolder van dit prachtige, historische gebouw zit een ingebouwde kerk. Inmiddels dient deze schuilkerk als museum en dat geeft jou dus de perfecte gelegenheid om te gaan kijken.

Portugese Synagoge

Mr. Visserplein 3

 

portugese synagoge

Deze synagoge kunnen we misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam noemen. Om de synagoge heen vind je een rij van kleinere gebouwen die dienden voor de diverse functies van de Joodse gemeente zoals een archief en een dienstwoning. Toen dit mooie gebouw gebouwd werd, was het de grootste synagoge van de wereld. Sinds 2010 is de Portugese Synagoge open voor publiek. Ga maar snel een kijkje nemen en snuif nog een keer diep in voor wat cultuur!