%
spots
BasQ Kitchen: Een onbekende Spaanse keuken in de drukke Amsterdamse Pijp

restaurant

BasQ Kitchen: Een onbekende Spaanse keuken in de drukke Amsterdamse Pijp

Verwacht geen paella

Het lijkt de culinaire toekomst van Europa: het noorden van Spanje. De laatste jaren (en zelfs maanden) steeds populairder geworden onder toeristen en zeker ook onder sterrenchefs. De noordelijke stad San Sebastian wordt zelfs als een van de veelbelovende culinaire steden genoemd, met twee van de beste restaurants van de wereld.

_MG_5414

Dus dacht de Spaanse chef van BasQ Kitchen: hier moeten we iets mee doen. Ze besloten een vestiging te openen in de Markthallen in Rotterdam, maar hebben nu sinds begin juli ook een restaurant in Amsterdam.

Dit moesten wij natuurlijk uitproberen.

BasQ Kitchen

Eerste van der Helststraat 76II

 

_MG_5392

We worden blij door het aanzicht van een terras bij BasQ Kitchen als we door de drukke Eerste van der Helststraat in de Pijp lopen, op een warme zomeravond.

Het terras zit vol, en straalt gezelligheid uit. Wij gaan binnen zitten, waar we meteen een klap krijgen door de warmte. Laten we het maar een echte Spaanse ambiance noemen.

Eten
Bij het restaurant richten ze zich op de keuken van Noord-Spanje, die vooral bekend staat om zijn pintxos en tapas.

Chef Alvaro Martinez biedt ook een experience aan, waarbij je het beste van allebei kunt proeven.

_MG_5497

Voor deze culinaire ervaring kiezen we, voor 32,50 euro per persoon. Bij het eerste gerecht hebben we meteen door dat we niet in een ‘normaal’ tapasrestaurant zitten. Waar je in zo’n restaurant meestal brood met aioli, patatas bravas en andere ‘simpele’ gerechten op tafel krijgt, beginnen we hier met ansjovis, met een creme van geitenkaas en een kruim van gedroogde zwarte olijven.

Gevolgd door een gazpacho (koude tomatensoep) met kaas, groentes en een scampi.

_MG_5474

Wat opvalt is dat de tapas niet tegelijk wordt geserveerd, maar echt in gangen. Dit neemt de welbekende Spaanse ervaring een beetje weg, maar geeft het ook een chiquer meergangenmenu-gevoel.

Daarna eten we garnalenkroketjes (verse, dat is te proeven), bacalao (witte vis) pil pil met prei, patatas bravas met aioli (die bestellen we zelf, want we zijn nou eenmaal Spaanse cliché-eters), een combinatie van kip, garnaal en asperges, chipirones (kleine inktvisjes) gevuld met champignons en de klapper van alle gerechten: een 16 uur gegaarde carrilleras (in wijn gestoofde runderwang) met aardappelpuree.

_MG_5599

We sluiten af met maar liefst twee toetjes: een cheesecake met geitenkaas, frambozen en chocola (dit klinkt misschien niet lekker, maar het was super) en een echt Baskisch toetje: broodpudding met ijs. Ook heerlijk.

_MG_5600

Om kort maar krachtig te zijn: het eten is lekker, anders dan de normale Spaanse keuken. Het laat denken aan exclusievere tapas, maar heeft wel uitgesproken smaken, die negatief én positief kunnen uitpakken.

Drank
Eigenlijk zoeken we op de drankenkaart al meteen naar de sangria, maar die schenken ze hier natuurlijk niet. Dus gaan we voor het echte Baskische drankje, de Txakoli. Dit is een witte wijn, met een lichte bruis.

Het proeft als een prosecco die te lang gestaan heeft, maar, hey, misschien houd je daar wel van.

_MG_5565

De andere wijnen die ze schenken zijn kwalitatief en goedkoop (fles voor ongeveer 20 euro) en vullen de gerechten goed aan.

Sfeer en mensen

We hadden, in de echte stijl van Baskenland, eigenlijk een bar verwacht vol pintxos (kleine tapas). Dit zie je echt terug in grote steden San Sebastian en Bilbao en missen we in dit restaurant dat zich als een authentiek Noord-Spaans restaurant voordoet.

We vragen na bij het personeel waarvoor deze toevoegingen missen en krijgen een persoonlijk antwoord van de chef (die echt heel erg de moeite doet om het de gasten naar de zin te maken). Wat blijkt: er is op dit moment nog geen personeel en budget om de pintxos te serveren, maar dit is wel een droom.

_MG_5401

“Ik wil de oude Baskische recepten behouden, maar ook experimenteren. Daarom ontstaan er echte Baskische gerechten, met een twist,” aldus Martinez.

De rest van het restaurant is echt ingericht in de Noord-Spaanse stijl. Bakstenen, kleine tafels, mooie lampen: het interieur is mooi en laat denken aan een combinatie tussen het hippe Amsterdam en authentieke Baskenland.

_MG_5633

BasQ Kitchen is gevuld met verschillende mensen, van toeristen tot gezinnen en groepen vrienden.

Het restaurant is een perfect alternatief voor de liefhebber van de Spaanse keuken, die een nieuw gedeelte van het culinaire Spanje wil ervaren.