%
route
Architectonische Route: De meest bijzondere huizen

thema route

Architectonische Route: De meest bijzondere huizen

Stuk voor stuk sieren ze het straatbeeld

Buiten de mooie, imposante en oude gebouwen die de stad te bieden heeft, zijn er ook genoeg bijzondere huizen. En deze zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken, omdat ze allemaal hun eigen verhaal vertellen. Zo staat het smalste huisje ter wereld ook gewoon in onze hoofdstad!

Houten huis én oudste huis

Begijnhof 34

 

RM371_Amsterdam_-_Begijnhof_34

Tegenwoordig zijn bijna alle huizen gebouwd van steen, maar vroeger was dit wel anders en werd er in de bouw veel hout gebruikt. In de jaren 1421 en 1452 is Amsterdam, door verwoestende stadsbranden, bijna helemaal in vlammen opgegaan. Vanaf toen kwam er een verbod op de bouw van huizen met houten zijmuren. Vandaag bestaan er nog maar twee houten huizen in Amsterdam, waarvan er eentje op het Begijnhof staat. En dit huis dat rond 1425 gebouwd werd, is ook direct het oudste huis dat in Amsterdam te vinden is.

Smalste huis

Singel 7

 

smalste huis

Zoals je ziet is het huis eigenlijk niet breder dan de deur. ‘Waarom zou je je huis zo smal bouwen?’ zul je bijna denken. Dat komt doordat de hoogte van de belastingen vroeger bepaald werden aan de hand van de breedte van de gevels. Dan is het dus ineens een stuk logischer. Het lijkt in ieder geval bijna of je heel even in smurfenland bent.

Huis met de Hoofden

Keizersgracht 123

 

huis met hoofden

Normaal gesproken zou je hier waarschijnlijk helemaal voorbij lopen, omdat je geen last van je nek wil krijgen en dus niet continue omhoog kijkt. Toch moet je dat de volgende keer even doen, want hier op de Keizersgracht vind je het ‘Huis met de Hoofden’. Dan maar even pijn aan je nek! Dit authentiek bewaarde huis uit 1622 dankt zijn naam aan de hoofden die de gevel sieren. De zes hoofden die je ziet stellen de zes Goden ‘Apollo’, ‘Ceres’, ‘Mercurius’, ‘Minerva’, ‘Bacchus’ en ‘Diana’ voor. Nu wij ze aan je geïntroduceerd hebben, moet je zelf even nader kennis gaan maken!