%
insider
5 x kroegen in de Jordaan waar je geweest moet zijn

insider

5 x kroegen in de Jordaan waar je geweest moet zijn

Bij óóóóns, in de Jordaan!

In Amsterdam Insiders Update maken we het je gemakkelijk: wij laten je de beste plekken zien om naartoe te gaan zodat jij alleen nog maar hoeft te kiezen. Deze editie: vijf kroegen in de Jordaan waar je ooit geweest moet zijn.

En het leukste is: je kunt deze lijst aanhouden als de ultieme kroegentocht. Maximaal twee bier per kroeg en door naar de volgende. Proefondervindelijk ondervonden en goedgekeurd door ons. Goed om te weten: wie van de échte Jordaan (en haar inwoners) wilt genieten, houdt deze titanentocht doordeweeks, vanaf een uurtje of vier uur ‘s middags. Dan ben je précies op tijd voor de schalen bruin fruit, vers uit het vet. In het weekend tref je meer toeristen en mensen van buiten de stad.

965342_10152861136710029_200392355_o
Foto: Facebook Het Monumentje

1. Het Monumentje

Rustig opstarten doen we in Het Monumentje, een gezellig bruin café schuin tegenover Nol. Het Monumentje (het verkleinwoord doet het al vermoeden) is klein van stuk maar beregezellig. Rustig is het er niet altijd: op de eerste maandag van de maand is het meezingen geblazen tijdens de Meezingbende en DJ MegaRolf draait zijn singletjes op elke derde vrijdag van de maand. De bierkaart is flink (je vindt ‘m op de muur) en de piano is bedolven onder een meter spelletjes. Let the games begin!

Westerstraat 120

bestand_000-4

2. Café De Jordaan

Bij café De Jordaan aan de Elandsgracht krijg je precies wat je verwacht: portretten van Hazes aan de bar, de vrouw des huizes is geblondeerd én draagt panter, kroonluchters aan het plafond, plastic planten op tafel, sfeervolle rood licht en een bakkie borrelnootjes toe. De rode tegels op de vloer doet wat voetbalkantine aan, maar dan wel een héél gezellige voetbalkantine. In café De Jordaan wordt gedronken, gedanst en luidkeels meegezongen. Tijdens de borrel gaat het bruine fruit langs. Zorg dat je er op tijd bij bent!

Elandsgracht 45

bestand_001-2

3. Rooie Nelis

We zetten koers naar Rooie Nelis, een parel onder de Jordanese kroegen. Waarom? Rooie Nelis is een heerlijke, exorbitante woonkamer waar je je ogen uitkijkt. Johnny Jordaan, Willy Alberti en Henk van Mokum waren er kind aan huis en dat zien we terug op de talloze foto’s die aan de muur hangen. We zien ook een jonge Piet Römer hangen en Prinses Beatrix. Op de muur hangt ook een tegel met de tekst: ‘waarom thuiszitten als je ook hier kunt zitten’. Treffend, beter kunnen we het ook niet verwoorden.

Eigenaren Blonde Sien en Zwarte Gerrit zijn dan wel allebei al op leeftijd, de twee weet van geen ophouden. Sien groet ons vrolijk als we de zaak binnenstappen en gooit het hoekje nat, als het je blieft. Gerrit zit op de kruk. Wanneer we de kroeg met pijn in ons hart verlaten krijgen we een hand van Zwarte Gerrit. En een sticker.

Laurierstraat 101

bestand_002-2

4. Café Chris

We slenteren een paar meter verder, naar Café Chris. Het oudste café van de Jordaan, hebben we van horen zeggen. Het café opende in 1624 haar deuren en het verhaal gaat dat de bouwvakkers die de Westertoren bouwden, hier betaald kregen. Het is bij Café Chris ouderwets gezellig: de barman bemoeit zich graag overal mee (‘Jeroen, heb je wéér een halve trui aan?’), en zijn vaste gasten zijn dat blijkbaar wel gewend: ze hebben gevat weerwoord paraat.

Mannelijke bezoekers moeten zéker niet naar de ‘normale’ toiletten gaan, maar eens het oude urinoir proberen. Dit unieke urinoir staat nog ‘buiten’, onder de trap naar de deur naar de bovenwoning. De ruimte is wat klein (laten we zeggen, het is een hele onderneming), en vergeet niet: je vindt de hendel om door te trekken buiten.

Nog zo’n geinig detail: op de menukaart staan ook zaken die níet besteld kunnen worden. Zoals een soep van de dag, gehaktballetjes. Wél bitterballen, trouwens. Die we je van harte kunnen aanraden. Eén van de lekkerste die we in tijden aten: geserveerd met mosterd én augurkjes. Zo zien we het niet vaak.

Bloemstraat 42

15325269_1112959558821532_5964007206036412155_o

Foto: Facebook Café Nol

5. Café Nol

Een avond als deze sluiten we in stijl af in Nol. Het beroemdste café van de Jordaan bestaat inmiddels 50 jaar en houdt het credo ‘Café Nol altijd lol’, nog altijd hoog. Kom vroeg (open om 21:00) of in ons geval, uitzonderlijk laat en laat het allemaal op je afkomen. Bij familiebedrijf Nol vind je nog ouderwetse stapelglazen en wie er twaalf bestelt, krijgt ze in een kratje.

Het Amsterdamse levenslied staat hier hoog in het vaandel en geloof ons, na een paar biertjes zing ook jij ze allemaal mee. Nooit meer naar huis!

 

Westerstraat 109